Цачева показала експертност, Радев - несистемност, но и харизма

OFFNews 20 октомври 2016 в 09:56 6441 16

Според профайлър: Цачева показала експертно говорене, а Радев е несистемен играч

На дебата между кандидатите за президент на ГЕРБ и БСП Цецка Цачева е показала експертност и юридически познания за механизмите на работа на институциите, докато ген. Румен Радев се е показал като несистемен играч с харизма. 

Това показва анализът на политическия психолог проф. Антоанета Христова от БАН. По думите ѝ в дебата е имало сблъсък, а двамата кандидати се проявили в диаметрална противоположност.

"Имаше битка, всеки успя да покаже образа си, приоритетите си и да покаже себе си като възможен бъдещ президент. Смятам, че от този дебат хората биха могли да вземат решение кой кой е", обясни Христова пред bTV. 

Според нея Румен Радев е бил добре подготвен, той показал и опит в това да "изглежда представителен, да върви достойно, да върви изправен". Цецка Цачева пък не показала "мощ". В същото време посрещането ѝ от симпатизанти пред сградата на bTV показва организираност на ГЕРБ.

"Екипите в щабовете са работили много добре във вербалното и невербалното поведение на двамата. Ген. Радев малко повече показваше показалеца при формиране на тези. И двамата обаче използваха ръцете си във формата на "къщичка" - това означава, че мисля, имам мнение, аз съм правият. Това е обясним жест, защото е необходим за момента, в който двамата са в дебат, за да се обърнат към собствените мисли", обясни Христова. Според нея използването на показалец от Радев показва самочувствие и его. 

Според Христова дебатът започнал с лек гаф, след като двамата кандидат-президенти не си подали ръце. Според нея и двамата нямали "голямо желание" да го направят. На втори план зад тази реакция стояла известната скованост на Радев в началото на дебата, която обаче бързо преодолял, а при Цачева - поради идентичност. 

Христова каза още, че Цецка Цачева е показала идеологическо говорене, което било обърнато към десния избирател. Радев пък показал "човешко" говорене, насочено към всички. Той звучал и по-популистки. "Той говореше така, както си говорим на масата вкъщи за външната политика, за армията. Докато при г-жа Цачева имаше по-експертно говорене", обясни Христова.

Според нея Радев се е проявил като "несистемен играч", който показва, че е амбициран да прави нещата според своята компетентност. Проличало обаче, че той не може да говори за механизмите, по които работи системата. 

Христова обясни, че сблъсъкът между двамата не е бил ярък, може би защото става въпрос за първи дебат между тях. "Би могло в следващ сблъсък да бъдат по-ярки", каза Христова.

Според нея не може да се говори за това, че един от двамата кандидати е надделял. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

13

Нострадамус

20.10 2016 в 13:22

Deбатът беше между елитен расов кон и грозна и тъпа магарица!

12530

9

синя сова

20.10 2016 в 11:00

Какавидков,трябва,много точно да се установи ,кой е наредил да се подписват анекси и от кого са подписани,и дали Трайчо Трайков е подписвал въобще нещо ,или това си е измишльотина на ченгесарската пропаганда!Казваш го сякаш си видял документите със собствените си очи!Нали цацаратурата най-после ще се заеме с разследването на тази сага "БелЯне",всичко ще излезе на яве!Кой е подписвал,кой е плащал,кой е виновен,че през 2009 година ,като дойде на власт на крилцата на ошашавения електорат,не спря този строеж веднага ,а го строеше още 3 години!

13056

8

Какавидков

20.10 2016 в 10:48

Траювата агитка набляга на отвращението.
А за подписаните 9 анекса за Белене от Траю си траят.

20699

7

Новак

20.10 2016 в 10:42

Затъпяването обхваща и БАН - тази женица е гледала друг дебат. Да кажеш такива думи за такива два галфона е връх на лицемерието и тъпотията. Стига, бе, хора! Имайте малко милост и към нас ,простосмъртните. Не ни стигат глупостите на кандидатите, а и експертите се изхождат по въпроса.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки