Тайният живот в парламента: Колко сътрудници имат депутатите и кой им плаща

Всеки депутат сам решава как и колко да плаща на нещатните си сътрудници

Ружа Райчева 23 февруари 2024 в 18:57 3384 1

Снимка Getty Images

Всички се фокусират върху депутатските заплати, но никой не обръща внимание на "скрития живот" в Народното събрание - нещатните сътрудници. Те могат да бъдат лични, на парламентарна група или на комисия.

Всеки депутат сам решава колко и как да плаща на личните си нещатни сътрудници, научи OFFNews.

Според правилника постоянните сътрудници се назначават за служители на Народното събрание. Техният брой се утвърждава от председателя съобразно числеността на парламентарните групи, в съотношение 1:10, но не по-малко от двама на парламентарна група. Когато числеността на парламентарна група не е число, кратно на 10, броят на постоянните сътрудници към групата се определя, като се закръгля към по-голямото число, кратно на 10.


Заплатите на сътрудниците на депутатите се плащат от НС. Според правилника парламента поема допълнителни разходи на народните представители в размер на 2/3 от основното месечно възнаграждение на народните представители. Месечните заплати на депутатите са равни на три средномесечни заплати. сновното месечно възнаграждение се преизчислява от Националния статистически институт на всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.

Има несъответствие между регистъра и реалния брой сътрудници в НС. Според регистъра депутатите имат 247 нещатни сътрудници. На практика обаче те са повече, разказа източник на OFFNews. 

На запитване към администрацията получихме отговор, който почти 1:1 повтаря правилника за работата на парламента. 

В него обаче е уточнено, че постоянните сътрудниците заемат длъжности по трудово правоотношение и получават трудови възнаграждения съгласно Кодекса на труда и подзаконовите нормативни актове.

Нещатните експерти към парламентарните групи са до 10 за всяка. Максималният брой нещатни експерти за една постоянна комисия е не повече от половината от броя на членовете ѝ. Един депутат има право на не повече от трима нещатни сътрудници, пишат от администрацията на НС.

Нещатните експерти и сътрудници не са служители на Народното събрание. Те не заемат длъжности по служебно или трудово правоотношение. Не са страна по друг вид правоотношения, сключени с парламента и не получават заплата от НС.

От администрацията на НС пишат, че се води публичен регистър, в който се вписват имената на нещатните експерти и сътрудници. OFFNews обаче има информация, че този списък е непълен и има нещатни сътрудници, които не фигурират в него.

Отделно от това парламентарните групи също може да имат сътрудници. В регистъра са вписани общо 30. Интересното е, че най-малката парламентарна група “Има такъв народ” има сътрудници колко най-голямата - ГЕРБ-СДС.

Всички парламентарни групи, освен ПП-ДБ, са вписали някои от пиарите си като сътрудници:

ГЕРБ - Севеделина Арнаудова, Георги Тодоров и Петър Копринков
ВЪЗРАЖДАНЕ - Йовка Димитрова
ДПС - Велислава Кръстева
БСП - Румяна Атанасова и Христоян Тончев и Даниел Минчев, който е бил и кандидат-депутат на партията
ИТН - Ася Тодорова

Според регистъра нещатните сътрудници по комисии са общо 37. OFFNews обаче има информация, че повече хора сътрудничат на депутатите по комисии и че има сътрудници, които не са вписани в регистрите на НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

23.02 2024 в 19:43

ИТН са големи беее, оправили всички баджанаци като сътрудници.

Оная джукондата с БМВто със стикера дето караше с 265, дали не е "сътрудничка"?
 
X

Да помогнем на украинските деца!