Стотици кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Това се е случило в последните 3-4 години, заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов

OFFNews 23 април 2024 в 15:50 5677 1

Атанас Атанасов и Владислав Панев в старото Народно събрание

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Атанас Атанасов

За три или четири години има 343 преписки на кандидати за българско гражданство от Русия, по които впоследствие е установено, че са използвани фалшиви документи, съобщи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. 

Той говори пред журналисти след заседанието на парламентарната временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата за дейността на Глеб Мишин.

Атанасов заяви, че Руската федерация разполага с огромен отворен канал в България за получаване на гражданство. Според него най-важното е да се обобщи нуждата от законодателни промени, които засягат и работата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

"Оказва се, че тази агенция издава удостоверения на чужденци, че имат български произход. Много е странно как от агенцията разбират това и че по този начин ги улесняват", каза съпредседателят на ДБ. 

По думите му в Дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието "вървят" въпросните преписки, които биват одобрени, а впоследствие, когато се установи, че по огромен брой от тях са използвани фалшиви документи - виновни няма как да има.

На днешното закрито заседание на комисията беше изслушан директорът на Дирекция "Миграция" ­към Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветан Цветанов. Председателят на ДАНС Пламен Тончев също трябваше да бъде на изслушване, но не се яви.

"Днес Тончев трябваше да дойде, за да чуе факти, които е установила комисията. Неуважението към Народното събрание на финала на неговото съществуване вече се проявява отвсякъде", коментира Атанас Атанасов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

23.04 2024 в 19:37

Да се подаде в съда с копие до коченичещото и целуващо ръка вице, ида им се отнеме гражданство! Незабавно!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки