Станишев събра Оланд, Шулц, Могерини и Файман на среща на ПЕС

OFFNews 19 март 2015 в 20:22 2474 1

Снимка ПЕС

„Енергийният съюз е необходим на Европа. Една от основните му функции е сигурността на доставките, особено важна за България и страните от Централна и Източна Европа“.

Това заяви Сергей Станишев след координационната среща на левите премиери и еврокомисари, която завърши преди малко в Брюксел.

На нея присъстваха президентът на Франция Франсоа Оланд, канцлерът на Австрия Вернер Файман премиерите на Дания Хеле Торнинг-Шмит, на Хърватска Зоран Миланович, на Чехия Бохуслав Соботка, на Швеция Стефан Льофен, на Малта Йозеф Мускат, на Люксембург Жан Аселборн, както и министърът на външните работи на Холандия Берт Коендерс, лидерите на испанските и португалските социалисти Педро Санчес и Антонио Коста.

В срещата участие взеха и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, еврокомисарите: Федерика Могерини - Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, Франс Тимерманс - първи заместник-председател на Европейската комисия, Пиер Московиси - комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз, Марош Шефчович - заместник-председател на Европейската комисия за Енергиен съюз. Присъстваше и председателят на Групата на социалистите и демократите в европарламента Джани Питела.

„Обединихме се зад идеята за създаване на Европейски Енергиен съюз, но настояваме за възможности и механизми за борба с енергийната бедност. В много европейски страни хората нямат финансова възможност да плащат месечните си сметки за ток и трябва да търсим адекватно и възможно решение на този социален проблем. Много от левите премиери и еврокомисари са на мнение, че Енергийният съюз не може да бъде разглеждан само като пазар, трябва да има и социален аспект на тази обща европейска политика“, заяви Станишев.

Всички участници в срещата изразиха съболезнования към гражданите на Тунис и държавите, чийто граждани станаха жертва на вчерашния атентат.

"Това е поредното предизвикателство на фундаменталистите към демокрацията и сигурността на хората не само в Европа, но и в целия регион. Трябва да сме единни в противодействието на терористичните атаки", каза Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки