Станишев: Инвестиционният план на Юнкер е заслуга на левите

OFFNews 19 ноември 2014 в 19:59 2506 1

Основната заслуга за включването на инвестиционния план в програмата на Юнкер е на социалистите, заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев. Той и председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела откриха във вторник в Брюксел семинар на тема "Инвестиции в бъдещето". На семинара бяха обсъдени приоритетите и предложенията на социалистите за изпълнението на плана на Юнкер за 300 млрд. евро публични и частни инвестиции в реалната икономика.

"През последните 5 години нашето семейство се бореше срещу съкращенията в бюджета, които доведоха до стагнация в цяла Европа. Растеж и заетост могат да бъдат постигнати само с реални политики за стимулиране на икономиката. По време на кампанията за европейските избори, ПЕС се бореше за истинска промяна в ЕС. Юнкер получи нашата подкрепа като председател на Комисията, защото обеща да промени икономическата политика, водена от Барозу." – подчерта лидерът на ПЕС.

"Реформите, предложени от десните се изразяват в бюджетни съкращения, докато за социалистите реформа означава реална инвестиция в развитие на човешкия капитал, подобряване на нивото на живот и създаване на нови работни места. Особено важно е лявото семейство да излезе с обща позиция относно инвестиционния план.

Станишев обясни основните приоритети на социалистите: мобилизация на значителни средства чрез Европейската инвестиционна банка и създаване на Европейски инвестиционен инструмент, което значително ще увеличи и частните инвестиции в Европа. Тези средства трябва да бъдат насочени към ключови сфери за устойчиво икономическо развитие – образование и здравеопазване, модернизация на транспортната, енергийната и комуникационната инфраструктура. Повече инвестиции в железопътната инфраструктура и иновациите.

„Очакваме планът да предлага реални инвестиции за борба с младежката безработица. Предлагаме нови 10 млрд. евро да бъдат отделени за младежката гаранция, като от нея да успеят да се възползват всички младежи под 30 годишна възраст. Трябва да се направи икономически план, който да се приложи във 28 страни-членки с различно ниво на икономическо развитие и различни възможности на бюджета".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика