СРС-та записали как Стефан Димитров инструктира Банкова за назначения в митниците

Двамата поддържали тесни връзки и се срещали по хотели и заведения, пише в съдебен протокол на СГС от 6 април

Ружа Райчева 11 април 2024 в 16:27 8838 3

Тошко Йорданов в комисията

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Тошко Йорданов в комисията

Специални разузнавателни средства са записали как арестуваният за контрабанда Стефан Димитров инструктира задържаната шефка на митниците Петя Банкова за назначения в повереното ѝ ведомство. 

Това стана ясно от изчетения от Тошко Йорданов протокол от съдебно заседание на Софийския градски съд (СГС) на 6 април по време на първото заседание на временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях. 

Председателят на комисията Тошко Йорданов от "Има такъв народ" заяви, че според доказателствения материал от протокола арестуваната заради обвинения за контрабанда шефка на митниците Петя Банкова е обсъждала с контрабандистите назначения в повереното ѝ ведомство. 

Стефан и Марин Димитрови са били следени със специални разузнавателни средства (СРС), пише в доказателствения материал. Според протокола Стефан Димитров е поддържал тесни връзки с Банкова. Двамата се срещали много пъти в заведения и хотели в страната. Банкова е назначавала хора, свързани с Димитрови в агенцията, пише в протокола. 

"Има анонимни свидетели, които вече знаем, че са Живко Коцев, който обяснява, че Бойко Рашков е имал добри контакти със Стефан и Марин Димитрови", каза Тошко Йорданов. По думите му има видеозаписи пред агенция "Митници" на Рашков заедно с Марин и Стефан Димитрови. 

Според протокола има няколко срещи между Банкова, Живко Коцев и Стефан Димитров, като веднъж Банкова е била лично посрещната от Стефан Димитров пред сградата на МВР. 

От запис на СРС става ясно, че в телефонен разговор Стефан Димитров е инструктирал Петя Банкова кое лице на кое място да бъде назначено. "Човекът си кадрува в митниците без проблем", коментира Йорданов. 

"Това не е доклад, а е препис на протокол", контрира го Венеция Нецова-Ангова от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Тя каза, че Йорданов е можел да спести личните си мнения при представянето му и призова прокуратурата да даде реални доказателства. Ангова попита колко време Йордан Цонев, който също е член на комисията, го е готвил за днешното заседание. На свой ред зам.-председателят на ДПС коментира, че не е виждал такъв скандал в 30-годишната си кариера и че е редно хората да получат отговори. 

Комисията изслуша служебния вътрешен министър Калин Стоянов по казуса.  

Братът на Петя Банкова работи в МВР в звеното за подпомагане на министъра

Тошко Йорданов заяви, че комисията ще заседава най-вероятно по два пъти седмично, защото парламентът ще излезе във ваканция в края на месеца заради предизборната кампания, а има много хора, които трябва да бъдат изслушани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

3

Гражданин

11.04 2024 в 21:52

"Преоблякъл се Илия и пак в тия". Мотото на умнокрасотaта и Подмяната на Промяната.

1000

2

Gavrilov

11.04 2024 в 17:25

Ооо Тошко наркоманчето ще заседава два пъти седмично :)))

-1974

1

Владè

11.04 2024 в 17:04

Тожку Йурданофф, булгар нео аристократ, новодругар, добър другар,верен.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки