Според Борисов и Пеевски има безпрецедентен мигрантски поток. Искат МВР да охранява бежанските центрове

ГЕРБ и ДПС предлагат и законодателни промени, с които служителите на "Гранична полиция" да се увеличат с над 1200 служители

Ружа Райчева 11 март 2024 в 19:26 3026 4

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

В тотален законодателен синхрон ГЕРБ и ДПС предлагат полицията да започне да охранява бежанските центрове, както и да се увеличи броя на служителите на "Гранична полиция". 

Днес парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС внесоха два общи законопроекта, с които предлагат броят на работещите в главна дирекция "Гранична полиция" да бъдат увеличени с над 1200 служители и да задължат Министерството на вътрешните работи (МВР) да охранява всички бежански центрове.

Нормативните промени са предложени с промени в Закона за МВР и Закона за администрацията. ГЕРБ искат да задължат МВР да охранява всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците и всички места, където има настанени бежанци. 

В досегашната нормативна уредба МВР имаше възможност да сключва договор с Държавната агенция за бежанците за охрана. ГЕРБ и ДПС искат полицаите да бъдат задължени да охраняват бежанските центрове. 

"Предвид възникналото напрежение през последната седмица, както и зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, възниква необходимост тази възможност да се вмени като задължение на МВР да охранява всички центрове за настаняване на бежанци", пише в мотивите на законопроекта за промени в Закона за МВР. 

Вторият законопроект за промени в Закона за администрацият е за увеличаване на щатната численост на главна дирекция "Гранична полиция". В мотивите на законопроекта ГЕРБ и ДПС пишат, че с увеличението на щатната бройка ще отпадне нуждата от командироване на полицейски служители от други структури на МВР, така че "Гранична полиция" самостоятелно да пази границата ни. 

"Произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на мерки за повишаване на възможностите на "Гранична полиция" за осъществяване на надежден граничен контрол", пише в мотивите. 

И двата законопроекта са подписани от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Рая Назарян, Анна Александрова, Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Ертен Анисова в този ред. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

12.03 2024 в 07:45

кви са тез кадри държавни раздути?

наеми частници

9347

3

Анализи

11.03 2024 в 22:16

Борисов и Пеевски станаха дупе и гащи

4038

2

Moirae

11.03 2024 в 20:16

Колко удобно за отклоняване на темата от Турски поток, Теменужка и “изгубената” пътна карта.

1000

1

PaulPierce

11.03 2024 в 19:36

Халите, Симеон, Централна Гара е все едно си в Багдад и винаги трябва да има патрулиращи полицаи. Защо Боко ще праща още хора да играят сантасе на границата, не е ясно.

 
X

Да помогнем на украинските деца!