Следващата голяма опасност за мира може би се нарича Северна Корея

За тежка терористична организация като Хамас няма никакво значение дали заложниците ни имат български паспорти. Те не се занимават с дипломация. Действат грубо - предупреждава проф. Румен Кънчев

Александра Маркарян 07 ноември 2023 в 12:25 3354 0

Проф. Румен Кънчев

Снимка БГНЕС, архив

Проф. Румен Кънчев

Новината за двама заложници от български произход, американските совалки за мир и потенциалната следваща голяма опасност за разрушаването му по света коментира тази сутрин проф. Румен Кънчев, експерт по национална сигурност, пред Нова тв.

Заложниците

Проф. Кънчев постави под съмнение ползата от получаване на български паспорти - каквито очевидно двамата нямат и което бе поискано от вицепремиера Илияна Йотова.

"За терористична организация, особено за "Хизбула" или "Хамас", това (получаването на българско гражданство) няма никакво значение. Но там изразът, който използваха премиерът и вицепремиерът, беше, че те са от български произход. Тоест може един от двамата им родители да е българин, това да е българският произход. След като нямат паспорти, ние не можем по линия на ДАНС и Външно министерство да проверим техните паспорти.

...

Ако им издадат сега български документи, което се съмнявам, че сега може да стане, не виждам промяна. Това са тежки терористични организации. Те не се занимават с дипломация. Действат грубо, както виждаме" - коментира професорът.

Той поздрави премиерът Денков и вицепремиерът Габриел "за това бързо отиване до Израел" и допълни, че "очевидно поводът е бил този" - тоест заложниците с български произход. Бабите и дядовците им са живели в България, е единствената допълнителна информация, дадена днес от акад. Николай Денков.

Според проф. Кънчев пленените от "Хамас" 241 души не са държани на едно място и никой не знае точно къде са българите. "Според мен те са разхвърляни на различни места. Охраняват се строго и дано да останат живи и здрави до края на тази кампания, която води Израел", каза той.

Преговори?

Професор Кънчев коментира и очакваното начало на мирни преговори в контекста на усърдните американски дипломатически совалки и надигащите глас кандидат-посредници, в лицето на Турция и Катар.

"Преговорите не знам как ще започнат. Още не е завършила сухопътната операция (на Израел). Виждаме второто посещение на Блинкън (Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ) - една от целите му е да инициира процес на преговори, но Израел не е готов за преговорите."

Според професора много силно заинтересована да участие в преговорен процес е Турция:

"Там е много силно заинтересована Турция, но преди да завърши сухопътната операция, която започна в неделя, не може Израел да иска каквито и да е преговори. Израел в момента е притиснал силно "Хамас" на север, на много малко парче земя, 180 квадратни километра. Цялата армия е там, разузнаването е там - вероятно знаят всичко - и сега искат да дадат минимално жертви сред цивилното население, отварят се коридорите. Нетаняху (Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел) най-напред отказа на пресконференцията с Блинкън да отвори хуманитарни коридори, но след това имаше шестчасов хуманитарен коридор. Така че всеки, който иска, може да се оттегли от сраженията".

Според него началото на преговорите ще бъде предшествано от "категорична победа върху "Хамас".

САЩ

"Американците правят всичко възможно да няма разрастване на конфликта. Блинкън излезе с четири точки и първата беше, че всяка държава иа право на защита, тоест за Израел. Втората беше да се стреми да даде минимални жертви. Третата беше да няма тежки последици за инфраструктурата и населението и четвъртата - да се инициира процес на създаването на група държави, които са срещу тероризма в Близкия изток. Това се прави в момента от американската дипломация."

Великите сили

"Наблюдаваме трите велики сили - това са силите, от които зависи дали ще има война някъде - Русия, Китай и САЩ. САЩ активно работят в Близкия изток, виждаме совалките на Блинкън, той непрекъснато е там, среща се с всички. Онзи ден беше направил среща с шестте арабски държави, които са близо до политиката за създаване на общ блок срещу тероризма, но виждаме, че много внимателно, много дискретно се държи както Китай, така и Русия. Нито Русия, нито Китай си позволяват тежки, остри коментари.

Разбира се, в масмедиите може да се пусне всичко, но на високите политически нива от Министерство на външните работи нагоре няма тежки коментари. Това е добра новина. Това означава, че ако има преговорен процес, Русия и Китай ще искат да да влязат в него, което също е добре, защото смятам, че трите сили трябва най-после да седнат да решават тези въпроси на мира, защото двете се събират срещу другата, винаги едната е сърдита и не се решават въпросите. Струва ми се, че има малък прозорец, в който, ако бързо завърши сухопътната операция, тъй като аз смятам, че израелците трябва бързо да приключат - колкото повече се бавят, толкова повече жертви ще има и това е тежък имидж за Израел. Вече осем държави, доколкото съм информиран, са изтеглили дипломатическите си посолства и са скъсали дипломатическите си отношения."

Прокси заплаха

Професорът обърна внимание на още една заплаха за мира по света: Китай, но не директно, а чрез - както той го нарече - прокси.

"Има още една тенденция във връзка с великите сили, която е важна. Блинкън проведе среща с шестте държави, след това се срещна с външния министър в Турция, но след Турция е много интересно къде отиде - отиде в Япония. Това означава, че или Япония се притеснява нещо във връзка с Южния пасифик и Азиатско-тихоокеанския регион, където е Северна Корея, или има нещо друго, което е много важно, за да пътува веднага Блинкън за Япония.

...

Кой е там наблизо? Най-големият враг на Япония кой е? Там е Китай. Това е третият регион в света с неконтролируема ядрена програма - Северна Корея. Тоест има опасност и там да се случи нещо.

Китай все още няма такава военна мощ, каквато имат САЩ и Русия. Тя е далеч зад мощта на тези две държави. 92% от ядрените оръжия в света са в ръцете на САЩ и Русия. Китай не може да се съизмерва и те внимават. Второ, във външнополитическата стратегия и стратегията за национална сигурност на Китай е посочено, че Китай няма да воюва с нито една ядрена сила, ако тя първа не нанесе удар. Така че не виждам как Китай първи ще се опита. Но виждаме как всички велики сили са си намерили проксита и действат чрез тях. Да не казвам кои са на другите две сили. Северна Корея е това прокси за Китай. Северна Корея може да изиграе много лоша шега в тази зона. Северна Корея е много опасна. При нея няма никакъв контрол върху ядрените оръжия. Това е Северна Корея. Освен това, 90% от икономиката на Северна Корея зависи от Китай. Там те ще избират между това да изпълнят това, което иска Китай и да гладуват."

Професор Румен Кънчев е доктор по философия и доктор на науките по национална сигурност. Автор е на 8 монографии, между които „Защо Русия не следва Западния модел демокрация“ (2008), „Стратегическата стабилност“ (2014), „Стратегическото съперничество в началото на 21 век“ (2018) и др. Професионалният му опит включва: началник управление „Център за стратегически анализи и стратегическо планиране“ към Министерство на отбраната, главен съветник в Народното събрание, зам.-министър на отбраната, главен съветник в Съвет по сигурността към Министерски съвет, зам.-председател на Националния комитет за интеграция на Р България в НАТО (1997–1999) и член на Съвета по сигурността при министър-председателя (1997–2000). Кънчев е специализирал във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, Колежа на НАТО по отбраната (Рим) и Центъра за европейски стратегически изследвания (Гармишпартенкирхен). Представил е лекции и презентации в редица водещи американски и европейски центрове, между които: Военна Академия на САЩ West Point (Ню Йорк), Атлантически съвет на САЩ, Център „Удроу Уилсън“ (Вашингтон) и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика