След президентското вето: Депутатите ще поправят текстовете за Пленума на ВСС

Ружа Райчева 15 февруари 2024 в 10:05 1549 0

Надежда Йорданова в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Надежда Йорданова в пленарната зала

Депутатите коригираха поправката на поправката на Конституцията, след като им се наложи да направят ново обсъждане на приетите в началото на този месец промени в НПК. С тях бе възстановен временно Пленумът на ВСС, закрит в края на 2023 г. със шестата поправка на конституцията. 

На 1 февруари, в разрез с конституционните промени, приети на 20 декември 2023 г., Народното събрание (НС) реши, че Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще продължи да съществува до избора на нови състави на ВСС и на Висш прокурорски съвет. Освен това с промените в НПК главният прокурор и заместниците му запазиха правомощията си, отнети с конституционните промени.

Всичко това беше направено с типична парламентарна хватка - в преходните и заключителни разпоредби на промените в НПК бяха прокарани изменения в Закона за съдебната власт, които засягат направените конституционни промени. 

На 12 февруари обаче президентът Румен Радев наложи вето върху промените в НПК с аргумента, че с така депутатите на практика са отменили за неопределен период приетите от самите тях промени и са затлачили реформите в прокуратурата и ВСС. Президентът възразява и срещу наложените ограничения на правото на обвиняемите да се запознаят с доказателствата при определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Вчера законопроектът беше експресно отхвърлен при повторно обсъждане в парламентарната правна комисия. Днес влезе като извънредна точка в програмата на НС и депутатите отхвърлиха приетите на 1 февруари промени в НПК. 

От 188 гласували народни представители "за" бяха 1 , "против" - 53, а 134 се въздържаха. Срокът за предложения по законопроекта ще е 5 дни. 

Вносители на отхвърлените промени в НПК са депутатите от управляващото мнозинство Стою Стоев и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ), Анна Александрова и Екатерина Захариева от ГЕРБ, а от ДПС - Хамид Хамид и Ертен Анисова.

По време на дебатите в пленарната зала Цвета Рангелова от "Възраждане" каза, че управляващото мнозинство е закрило Пленума на ВСС, след което на практика го е възкресило на заседание на правна комисия, на което не са били поканени всички заинтересовани страни. 

"Вие искате този орган да проведе следващите избори на новия ВСС. Това поставя съмнение дали целта на т.нар ви конституционна реформа действително цели съдебна реформа или - задълбочаване на проблемите в съдебната власт", каза тя. 

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" (ИТН) заяви, че поводът за разглеждането на тази точка е изключително тъжен заради неумението на "сглобката" да управлява.  

"Това е може би петото или шестото такова мероприятие от началото на този парламент, което ни вкарва в неконституционност. Не знам откъде им дойде акъла на ГЕРБ и ПП-ДБ да се вслушат в това, което ви каза президентът", каза той.

Караджов добави, че опозицията е изтъквала същите аргументи като Радев по време на обсъждането на законопроекта преди 2 седмици. Той попита защо толкова набързо се е приел законът, така че сега да се налага "ремонт на ремонта" и нарече ситуацията "тотален управленски провал"

Мая Димитрова от БСП помоли депутатите от управляващото мнозинство да направят нужните редакции в закона, така че да не се налагат унизителни сцени на "поправка на поправката" в НС. Тошко Йорданов от ИТН каза, че присъства на дежа вю, защото и при приемането на тези промени в НПК е говорила само опозицията, както и днес.

"Всички знаем, че тази глупост идва от ПП-ДБ и тяхната юридическа мощ. Това е доказателство как работи сглобката. Няма нито едно нещо предложено от вас, което да не е поправяно после 10 пъти", заяви той.

Вчера по време на обсъждането в комисия Стою Стоев (ПП-ДБ) заяви, че те няма да подкрепят повторно приемане за промените и че ще бъдат предложени текстове, които да не създават предпоставки за превратно тълкуване, за да може съдебната система да функционира без сътресения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!