След Нотариуса: ПП-ДБ предлага ЕГН да не може да се сменя след навършване на пълнолетие

Наскоро стана ясно, че убитият Мартин Божанов-Нотариуса е сменял ЕГН-то си в края на 90-те, вероятно за да скрие имотни измами

Ружа Райчева 07 март 2024 в 10:27 997 1

Божидар Божанов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Божидар Божанов

"Продължаваме промяната-Демократична България" предлагат единният граждански номер да не може да се сменя след навършването на пълнолетие.

Вчера от формацията, начело с бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, са внесли в деловодството на парламента законопроект за промени в Закона за гражданската администрация. Според вносителите подобно възрастово ограничение за смяната на ЕГН-то би позволило коригиране на допуснати грешки, без да се допускат злоупотреби.

Единният граждански номер е уникален идентификатор на физическо лице - в него са обозначени полът, датата и областта на раждането.

Според ПП-ДБ с напредването на технологиите, наличието на тази информация в единния граждански номер не носи допълнителни ползи. Вносителите посочват, че макар и редки, съществуват случаи на злоупотреби с промяна на ЕГН, с които се цели скриване на предишни данни, като административни санкции, публични задължения, запори, полицейски регистрации и др.

С тези аргументи ПП-ДБ предлагат цялостна забрана за смяна на ЕГН след навършване на 18-годишна възраст.

В законопроекта се регламентира и задължение на министъра на регионалното развитие и благоустройството да предоставя данните за променените ЕГН на заинтересованите институции - МВР, прокуратура, НАП, Агенция по вписванията и т.н.

Министърът ще е длъжен да предостави електронна услуга за извличане на преходни ЕГН на гражданите, които са ги сменили.

На 12 февруари главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) съобщи, че убитият Мартин Божанов-Нотариуса е сменил ЕГН-то си през 1999 г. До 01.03.1999 г. той е било с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е променен на ЕГН 730321ХХХХ. Регионалното министерство няма данните името му - собствено, бащино или фамилно, да е променяно. Твърди се, че Нотариуса най-вероятно е направил това, за да укрие натрупали се имотни измами. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

07.03 2024 в 11:34

Още една дивотия. А ако се окаже, че при издаването на ЕХН-то е допусната грешка и си навършил 18 години? Да не говорим, че моята съпруга вече 2 години се бори точно с такъв проблем. Поради промяна на административното делене се оказва, че е родена в две различни обласи! Даже ЕСГРАОН не могат да решат какво да правят все още!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика