Синдикати: Болниците да се регистрират по нов закон

OFFNews 11 април 2016 в 14:40 2346 0

Д-р Иван Кокалов

Болниците да не са търговски дружества, а да се регистрират по нов закон. Това поиска Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ по време на дискусия на тема „Здравната реформа. Проблеми и перспективи пред различието на доходите, заетостта и достъпа до здравни грижи”.

Битката за печалба между болниците, които се регистрират като търговски дружества, изкривява разбирането, че здравеопазването е преди всичко социална дейност, която има своите финансови измерения. За да се промени това, лечебните заведения не трябва да се регистрират по Търговския закон, както е в момента, коментира председателят на Федерацията д-р Иван Кокалов. 

Регистрацията по Търговския закон е променила начина на мислене, от което произтичат и някои корупционни практики. Освен това ако болниците не са търговски дружества, това ще помогне и за по-големия контрол в тях, допълни той, като подчерта, че Министерството на здравеопазването е изразило готовност да се търси промяна на положението, но това е трудно, защото търговското лоби е голямо.

Страната ни е единствената държава членка, в която средствата за здравеопазване като дял от БВП са намалели между 2002 и 2010 г. - от 5,3% на 4,8 от БВП. В същото време за обществен ред и сигурност се отделят рекордните 2,7% от БВП при средно ниво за ЕС 1,9%, посочиха още от Федерацията. 

Освен това в България е най-висок делът на доплащане от страна на пациентите, което в комбинация с ниските доходи води до затруднен достъп до медицински услуги. 

Има големи разлики в заплащането на една и съща дейност в различните болници, което се дължи на различната собственост на болниците, както и на липсата на единни правила при формирането на заплатите в лечебните заведения, което пък често води до привличането на специалисти от държавните към частните болници, допълни Кокалов. 

Тревожна е и статистиката на Българския лекарски съюз, според която близо 500 лекари напускат страната всяка година, а само 8,2% от лекарите у нас са на възраст под 35 години. 

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков обаче обяви, че данните на ведомството се различават от тези на Лекарския съюз. 

Как е възможно 500 лекари годишно да напускат страната, също толкова да завършват, а в същото време да се увеличава броят на новите болници, попита Шарков. 

Той се съгласи с това, че болниците не трябва да са търговски дружества и посочи, че МЗ търси начини това да се случи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews