Симеонов: Главочът може да торпилира правителството

OFFNews - Бургас 14 август 2017 в 21:55 9958 4

Снимка novini.bg

Главоч

Тежки и непопулярни решения се задават за коалиционното правителство, призна в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов. Проблемите са свързани със защитените зони и Натура 2000, каза Симеонов.

Те са заложени още с подготовката ни за членство в ЕС, добави той и поясни, че България е приела ангажимента 34% от територията й да е защитена зона.

Относно защитената зона „Калиакра“, Симеонов поясни, че ветрогенераторите са изградени в нарушение на зоната. Борбата сега била да се запазят не само перките, голф – игрищата, но и всички 600 обекта, определени за премахване.

До момента са свалени на 9 обекта, най-вероятно и там ще се постанови поносимост. Каквото и да било - изградени в нарушение, изградени с разрешителни от общината дадени. Или пък разрешителни от някои министерства, които с едната ръка са подписвали защитени зони, а с другата са давали разрешение… Защото точно такова е министерството на Джевдет Чакъров по времето на Станишев. 2007-ма подписва и определя зоните и 2007-ма се издават масово разрешения. Наказателни процедури срещу България са инициирани още 2008 година“, поясни Валери Симеонов.

Целта била да се съборят по-малко обекти, да се намали вредният ефект и санкциите, добави той.

Най-вероятно отиваме към преопределяне на тези зони, колкото и тежка процедура да е и колкото и голяма съпротива да има от ЕК срещу това. Но ще се опитаме. Длъжни сме, защото нашите сънародници са ощетени“, каза Валери Симеонов.

Той добави, че случаят с Калиакра не е тежък, защото има малка частна собственост, почти нищо не е застроено. Според вицепремиера обаче ще са трудни решенията за другите зони, като буферната на природен парк „Рила“.

С изискванията за хабитати, мечки и главочи. Знаете ли какво е главоч? Защитената риба, която се защитава в момента в буферна зона Рила“, обясни вицепремиерът.

Другите проблеми щели да възникнат с Пирин и лифтовете, с рестрикциите в Странджа, каза Симеонов.

"Идват страшно тежки и непопулярни решения, които трябва да вземе това правителство, да носи отговорността на други преди нас", добави Валери Симеонов.

Той поясни, че тези наказателни процедури, които излизат непрекъснато, може да торпилират правителството и управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки