''Щеше да има самозапалили се на улицата и на Морфов щяха да му свършат флумастерите, ако ние бяхме финансирани от Nexo''

Няма какво да крием - винаги сме давали пълен отчет за финансирането ни, заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов

Ружа Райчева 18 януари 2023 в 16:24 9705 18

Любен Дилов-син в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Любен Дилов-син в пленарната зала

Представяте ли си какво щеше да стане, ако от ГЕРБ или ДПС бяхме финансирани от Nexo? Щеше да има самозапалили се на улицата. На Морфов щяха да му свършат всички флумастери, щеше да бъде някакво чудо, хора! А ние тука ходим на пръсти - да не обидим колегите. 

Това заяви депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син по време на тричасов дебат за създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около дейността на Nexo, връзките ѝ с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и за финансирането на политически партии в България.

Миналата седмица прокуратурата и ДАНС обявиха, че българската компания за търговия на криптовалути Nexo e получавала преводи от санкционирани руски криптоборси и е превеждала пари към терористи. Засега четирима души са привлечени като обвиняеми, претърсени са редица обекти, а разпитите продължават.

Политическият скандал около Nexo се развихри, когато в медиите се появи информация, че служители на компанията са финансирали "Демократична България" (ДБ). Вчера от пресцентъра на Да, България съобщиха, че партията е получила общо 399 992 лева от служители на Nexo

Днес лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че този скандал може да се сравнява само със скандала с "криптокралицата" Ружа Игнатова. "Този въпрос е свързан с България и мястото ѝ в съюзите, в които принадлежи. Дали не е лицемерно да казваме колко искаме да принадлежим там, а всъщност да сме параван за руски интереси и пари от тероризъм?", попита реторично тя.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че парламентарната им група ще подкрепи създаването на тази комисия, въпреки че е очевидно, че комисията ще бъде използвана като пропаганден инструмент.

"Ние няма какво да крием и винаги сме давали пълен отчет за финансирането ни. Надеждата ни беше, че една такава комисия би трябвало да погледне изобщо начина, по който се финансират партиите и политическата дейност", каза той. 

Според него е важно да се помисли дали да не се върнем към модела на публично финансиране на партиите или пък най-накрая да бъде уреден Закон за лобизма. "Независимо от очертаващата се пропагандна и предизборна употреба на тази комисия, трябва да стигнем до това как се структурират отношенията между политиката и бизнеса в България", заяви Христо Иванов. 

"Проблем политически - няма, има ангажимент на институциите да си свършат работата. Мястотo на тази комисия изобщо не е в сградата на Народното събрание. Тя е за друго място", каза Мирослав Иванов от ПП.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев обвини т.нар. кръг "Капитал" и каза, че е време европейските ни партньори да прозрат, че евроатлантическата идея не е собственост на дадена политическа сила в България.

"Трябва да се види дали не трябва да се наложат санкции по "Магнитски" на тези лица, които твърдят, че представляват евроатлантическите ценности. Говоря за НПО, за кръга "Капитал", за икономически анализатори - те засилват евроскептицизма. С болка се обръщаме към нашите евроатлантически партньори", каза Йордан Цонев. 

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов каза, че не може да повярва какво допуска председателстващият Росен Желязков по време на дебата: "Заради една предизборна уйдурма да тричат "Демократична България"!", възмути се той.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който не водеше заседанието, поиска процедура по прекратяване на дебата, защото дискусията се е отдалечила от темата и се е превърнала в разговор за това "кой ми оцапа гащите"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ повтори тезата на Цонев, че явно става дума за един олигархичен кръг, който има обръчи от партии, НПО и медии. Той обяви, че "едни хора, управлявали по време на комунизма, се опитват да приватизират дясната идея, демокрацията и евроатлантизма в България".

Любен Дилов-син заяви, че този скандал засяга най-вече политиците и журналистите и че това е поредният голям удар по общественото доверие. Според него проблемът не е дали е бил заобиколен Закона за политическите партии:

"Когато най-голямата ни медийна група в момента, станала синоним на икономическите прогнози, рекламира продукт, който обещава 36% доходност, имаме проблем. Имахме подобен случай с КТБ, когато проблемът не бяха загубените милиарди, а доверието."

По думите му политиците отдавна са превърнали медиите в бухалки и хората са загубили възможността да вярват на прочетеното. Съпредседателят на ПП Асен Василев му отговори, че е съгласен с него за загубата на доверието, но че в случая "прокуратурата не си е свършила домашното":

"Да направят както в Ню Йорк -  да си подготвят обвинителен акт, да си го внесат в съда, без да създават репутационни щети за всички. Тук чуваме гръмки изявления от прокуратурата, които, позволете ми да се съмнявам - не са подплатени с фактология, която ще издържи в съда."

Независимият депутат Явор Божанков коментира, че е очевидно, че тази комисия няма да реши нищо и няма да доведе до нищо, освен да даде възможността някой да бъде атакуван. "Може би е добре този парламент да има ужасен край, отколкото да е ужас без край", каза той.

Рена Стефанова от ПП предложи комисията да разследва финансирането на всички партии по време на изборите, проведени през 2022 г., това обаче не се прие - "за" гласуваха само от ДБ и ПП. 

В крайна сметка народните представители преминаха към гласуване и въпреки разгорещения дебат, всички единодушно гласуваха "за" създаването на временната комисия. Даниел Митов от ГЕРБ ще бъде неин председател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

18

Того

19.01 2023 в 05:42

Завистта почивен ден няма. Много го е яд, комунистическата издънка, че няма таланта на Морфов.

10212

17

Човека

19.01 2023 в 03:32

Това изкуфяло чучело май не знае, че в неговата партия финансирането е от чекмедже на чекмедже. И по Морфов плюе смешника.

8053

16

DARTH VADER

19.01 2023 в 01:24

ЛЮБО Е АДСКИ ХЛЪЗГАВА РИБА...
ЛОБИСТ,КОЙТО ГО ДЪРЖИ НА ТОЗИ,КОЙТО МУ ПЛАТИ...

"ГЕРГЬОВДЕН" ОТ САМОТО НАЧАЛО СЕ ИЗДЪРЖАХА С КРАЖБА НА АКЦИЗИ...
НЯКОИ ОТ НАС ПОМНЯТ...

75

15

230 млрд баксов

18.01 2023 в 20:21

Къде е корупцията, се пита в задачата?
ДБ са финансирани от Nexo, но в замяна на какво?
Някоя конЦесийка ли им подариха или им платиха напред някоя магистралка? Или им харизаха ДДС-то???

"...медийна група...рекламира продукт, който обещава 36% доходност, имаме проблем....с КТБ проблемът не бяха загубените милиарди, а доверието."

Доверието на обществото не се губи от това, че някой нарушава закона а от това, че остава ненаказан/случая КТБ.

Именно затова гешеФ го пазите като окото си и хвърляте кал по тия които искат работеща прокуратура.
Защото сте ку*ви на мафията.




14469

14

случайно прочетох

18.01 2023 в 20:08

Извинявам се, бОлонка

14469

13

случайно прочетох

18.01 2023 в 20:07

Тоя фъфляк не само не може да говори, но не може и да мисли!
Само може да лае, като булонка :–)))))))))

1220

12

хr4

18.01 2023 в 19:31

Що се отнася до Дилов-ами нормално! Нали е от котилото на учиндолския прошляк и "г-н Доган"...

1220

11

хr4

18.01 2023 в 19:30

Смехотворно е да се твърди, че най-русофобската партия в България е финансирана от Ватушка. То не е смехотворно-то е направо смешно и жалко.
Цялата история отвсякъде си изглежда като "активно мероприятие" с точно определена цел-отстраняване на неудобните!

1810

10

Maxim

18.01 2023 в 19:20

Любен Дилов-син=боклук.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews