Ще вдигат заплатите на военните за повишаване на интереса към армията

30% увеличение на заплатите на военните от 1 януари 2025 г., предлагат всички парламентарни групи в законопроект

Ружа Райчева 12 април 2024 в 13:53 3058 0

Днес министърът на отбраната Атанас Запрянов поздрави личния състав на Военната академия „Г. С. Раковски“ за патронния й празник и 112-ата годишнина от нейното създаване

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Днес министърът на отбраната Атанас Запрянов поздрави личния състав на Военната академия „Г. С. Раковски“ за патронния й празник и 112-ата годишнина от нейното създаване

Заплатите на военните да се вдигнат с 30% от 1 януари 2025 г., ще предложат всички парламентарни групи в законопроект, изработен заедно с Министерството на отбраната. 

Това съобщиха новият служебен министър на отбраната Атанас Запрянов и председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) на брифинг в Народното събрание (НС). Предложението се очаква да бъде разгледано следващата седмица в парламента. 

В момента средната заплата на военнослужещите е 1450 лв., с увеличението ще стане 2200 лв.

Христо Гаджев коментира, че липсата на адекватни възнаграждения е основната причини за напускане на въоръжените сили от военнослужещите. По думите му са нужни инвестиции не само в ново въоръжение, а и в хора. Целта е законодателните промени да влязат в сила и президентът да ги обнародва, заяви Гаджев.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че предложението не представлява политическо решение за връщане на наборната военна служба, а цели да повиши интереса към военната служба.

Той уточни, че в момента най-големи липси на кадри в армията има в Сухопътни войски.

Междувременно, на закрито заседание парламентът взе решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили. Решението е внесено в края на февруари от кабинета "Денков". 

Актуализират се определените през 2013 г. военни формирования и структури за допълване на Въоръжните сили (ВС) във военно време и числеността на запаса. Това се налага заради промяна в структурата на ВС през 2021 г. и формирането на две нови командвания в Българската армия.

От Министерския съвет посочват, че е необходимо нарастване на мирновременните структури с необходимо количество допълнителни структури и личен състав от запаса.

"С цел да се осигури развитието на отбранителните способностите на ВС за военно време, както и за гарантиране на национална и съюзна сигурност, е необходиимо НС да определи военни формирования и структури за допълване на ВС във военно време и числеността на запаса за ВС", става ясно от доклада на комисията по отбрана.

Обмислят се начини за освежаване и подмладяване на запаса в Българската армия, каза след заседанието министър Атанас Запрянов. Той уточни, че ако се повиши интересът към военната служба, ще се разчита на доброволните начала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки