Ще има "Гражданска отговорност" онлайн, ама не съвсем

ОFFNews 15 декември 2015 в 16:58 6027 3

Депутатите решиха окончателно да може да се сключва застраховка „Гражданска отговорност” онлайн и без електронен подпис. Не отпада обаче задължителният стикер, който трябва да се сложи на колата. Застрахователите ще пращат по куриер до три работни дни стикера и копие от застраховката на клиентите си.

Именно текстовете за задължителното обозначаване на застраховката със стикер в Кодекса за застраховането, който се гледа на второ четене на днешното извънредно заседание, бяха определени като лобистки и в ущърб на потребителите. 

Председателят на водещата комисия по икономическа политика и туризъм, която гледа промените в кодекса, депутатът от "БСП лява България" Петър Кънев временно се оттегли от поста си и не чете в зала проекта, защото е в конфликт на интереси - той е собственик на печатница "Демакс", която е основният производител на стикери, както за застраховката "Гражданска отговорност", така и за годишен технически преглед, за сертификатите "Зелена карта" и винетките. 

Депутатите отхвърлиха предложение на РБ за „Гражданска отговорност”, която е сключена онлайн, да не се налага поставянето на зелен стикер и застрахователят да не праща на клиентите си копие от документите.

"Не мога да разбера защо имаме нужда от този зелен стикер, след като оборудвахме всички представители на МВР, които проверяват коли, с таблетчета, на които съвсем бързо може да се провери, да се сложи номера на колата и да се провери има ли тя "Гражданска отговорност" или не. Това може даже да се направи от автоматизиран софтуер. Няма нужда от този зелен стикер, не мога да разбера защо остава", каза по време на дебатите Настимир Ананиев от РБ.

Мартин Димитров от РБ заяви, че икономическата комисия прави голяма крачка, защото разрешава сключването на застраховки от разстояние, но и според него няма причина "да караме човека, който е сключил онлайн застраховка, да чака по куриер получаването на хартиен носител и стикер".

Той даде пример с онлайн банкирането и подчерта, че чрез него се управляват много пари, а не се получава хартиена разпечатка.

Подобно изказване по време на дебатите направи и депутатът Георги Кадиев. 

За да може застрахователите да предлагат услугите си в интернет, те ще трябва да имат сайт, който отговаря на опредени критерии. На началната страница ще трябва да е оповестено името и адресът на застрахователя, цялата информация ще трябва да е на български език, ще трябва да може и клиентът свободно може да се запознае с всички условия по договора.

Според ГЕРБ онлайн "Гражданската отговорност" ще поевтинее с от 20 до 40 лв., защото ще отпаднат комисионните на застрахователните брокери, но застрахователите са на друго мнение. Според тях разходите по изпращането на документите ще покриват тази разлика.

Депутатите приеха още глобата за несключена "Гражданска отговорност" да бъде намалена от 400 на 250 лева за физическо лице.

Беше одобрено и предложението на МВР при неплатена навреме застраховка, регистрацията на превозното средство да се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията ще може да става автоматично.

Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат "Гражданска отговорност", а МВР ще заличава тези автомобили служебно, обясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews