Шефът на Агенцията по горите хвърля оставка

Николаос Цитиридис 13 август 2014 в 15:13 6059 6

Снимка OFFNews

Отляво на дясно: Зам.-министърът на земеделието Георги Костов, министърът на земеделието Васил Грудев и зам.-министърът на земеделието Марина Бракалова

Директорът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов ще хвърли оставка днес по искане на новия зам.-министър в МЗХ доц. Георги Костов.

Това заяви днес самият Костов по време на пресконференция в МЗХ.

Оставката ще бъде подадена до края на деня, като причините за нея са неизпълнението на задачи и несправянето с обществените поръчки и цялостното управление на горите.

Днес в МЗХ бяха представени новите зам.-министри на Васил Грудев - доц. Георги Костов и Марина Бракалова.

На брифинга Васил Грудев подчерта, че усилено ще започне работата по възстановяването на диалога между България и Европа за ускоряване на развитието на селскостопанските райони и разрешаване на всички спорни въпроси в сектора.

"Днес мога да обявя едва началото на подготовката за работа по новия програмен период, защото за съжаление все още нито една агенция към МЗХ не е започнала работа по него", заяви министър Грудев.

По негови думи към момента под риск са над 1,650 млрд. лева от ДФ "Земеделие", защото от май месец 2013 година не може да бъде избран сертифициращ орган за разплащанията на фонда.

"От миналата година до сега са провалени 2 обществени поръчки за избор на сертифициращ орган за разплащанията на фонда, в момента тече трета. Разплащанията не могат да тръгнат и към момента са застрашени 1,650 млрд лева.", каза Грудев.

Той обясни, че МЗХ ще получи отсрочка от ЕС за избора на този орган до края януари 2015 година.

По темата за ембаргото на Русия върху внасянето на стоки от страни, санкционирали Москва, Грудев заяви, че е получил зелена светлина за свикването на спешния съвет на министрите по земеделие от ЕС, като се надява, че до края на месеца тази среща ще се състои.

Грудев подчерта, че всички преки щети върху българския производител от ембаргото на Русия ще бъдат покрити, но по негови думи не преките щети ще са най-тежки, а косвените, които все още не са калкулирани.

"Ще работим по либерализация на пазара, като в момента съм в диалог с външния ни министър за износа на български стоки, с които България не е изградила традиции при износа, включително и САЩ", каза още Грудев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика