Шалапатова: Още този месец засегнатите от наводненията ще получат финансова помощ

OFFNews 17 юни 2023 в 13:27 1214 0

 Иванка Шалапатова

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика

Още този месец засегнатите от наводненията ще получат финансова помощ, каза в Берковица министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

По думите ѝ положението в Берковица е овладяно. Тя посочи, че по искане на кмета вече е отпуснато финансиране, за да бъдат наети на работа безработни, които да помагат в пострадалите домакинства с разчистване, пазаруване на храна и друга помощ.

"С отделна ведомост всички заявления могат да бъдат обработени още сега, през месец юни. И въпреки че практиката е да бъдат давани в края на месеца след подаденото заявление и неговото одобрение, специално за наводнените домакинства тези помощи могат да бъдат отпуснати след одобрено заявление още през месец юни. Така че накратко, моята цел е да видя какво още трябва да направим, има ли нови потребности, за да можем да откликнем на потребностите на хората. След посещението в Берковица ще минем и през Враца".

Шалапатова добави, че след срещите ѝ днес ще се обсъжда дали има нужда от допълните мерки за подпомагане на пострадалите:

"Не говорим само за материална подкрепа с пари, еднократни помощи, вода, храна и препарати, а за психическа и емоционална подкрепа на хората, които са съсипани след бедствието. Искаме хората да видят, че не са сами и че до тях има държава и хора, които им помагат."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика