Сепаратистка страница взриви Фейсбук

OFFNews 19 февруари 2014 в 20:35 16567 32

Bulgaristan Türk Cumhuriyeti

Сепаратистка страница с името Bulgaristan Türk Cumhuriyeti (Българо-турска република) разбуни Фейсбук.

Целите, които тя проповядва, е отцепването на източните части на България и отделянето им в самостоятелна Българо-турска република.

Като снимка на страницата е закачена карта, в която е очертана новата държава. Територията й се простира от Бургас до Пловдив на запад и от Кърджали до Разград на север.

Залепената снимка пък е на Хафъз ефенди от Бурса - човекът, който е свалил българското знаме от Одрин.

За столица на измислената държава е посочен Бургас.

Описанието на страницата гласи:

Столица: Бургас

Площ: 52 612 km

Население: 3874857

Език: Турски

Религия: мюсюлмани, християни

Етнически групи: Турска 97.6%, Българска 1,9%

Убеден съм, че администраторите са турци, които не знаят български, разказа пред OFFNews български турчин, който ни помогна с превода на постовете. Дълго време търсеха за модератори хора, които знаят и български, и турски, но всички отказваха. За страницата отдавна се знае във фейсбук групите, в които пишат български турци и отношението към нея е много отрицателно, разказа той.

Страницата е създадена преди около година, но днес гневът срещу нея избухна внезапно. До редакцията само днес дойдоха десетки гневни съобщения срещу тази страница. Повечето хора обясняват, че са я докладвали като неприемлива, но не е последвала реакция от Фейсбук.

Възпламеняването на етническа тема и то точно в деня, в който се чества паметта на Апостола, е поредното за последната седмица. Миналия петък неочаквано футболните агитки се сетиха за тлеещият от половин година проблем с вакъфските имоти и нападнаха Джумая джамия в Пловдив. Само няколко часа преди това неочаквано никому незивестният депутат Хюсеин Хафъзов дръпна пламенна реч в защита на агитацията на майчин език. С нея освен, че подгря агитките, минира и коалицията между ДПС и БСП, които реагираха остро на изказването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!