Съпругът на Ирина Бокова е замесен в мащабна схема за пране на пари, пише Guardian

OFFNews 05 септември 2017 в 08:53 11291 13

Снимка БГНЕС, архив

Калин Митрев (вляво), Валентин Карабашев и Васил Велев

Съпругът на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон Калин Митрев е замесен в мащабна международна схема за пране на пари, разкрива разследване на британския в. "Гардиън".

Схемата е задействана от управляващия елит на Азербайджан. Става въпрос за 2.9 милиарда долара, с които е плащано на изтъкнати европейци, купувани са луксозни стоки и са били изпирани пари чрез мрежа от почти непрозрачни британски компании.

Илхам Алиев и съпругата му Мехрибан Алиева. Снимка: Ройтерс

Изтеклите данни показват, че лидери на Азербайджан, обвинявани в нарушаване на човешките права, системно са корумпирали и манипулирали избори. Те са направили повече от 16 000 тайни плащания от 2012 до 2014 година. Разкритото може да е само върхът на айсберга.

Част от тези пари са отишли при политици и журналисти, които са били част от международната лобистка операция за отклоняване на критиките към азербайджанския президент Илхам Алиев и за популяризиране на положителния образ на богатата му на петрол страна. Не може да се твърди, че всички получатели са били наясно точно откъде идват парите. Те са пристигали по различни, скрити маршрути.

"Азербайджанската пералня" е изпращала милиардите чрез четири британски компании. Плащанията са били нареждани от Азербайджан и Русия, минавали са през британски компании. Крайните получатели са няколко бивши членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, сред които Едуард Линтнер (Германия), Лука Волонте (Италия).

Плащанията са направени по времето, когато Азербайджан беше обект на критики заради арестите на защитници на човешките права и журналисти, както и за манипулиране на избори. Явно лобистката операцията е била толкова успешна, че членовете на Съвета на Европа гласуваха против доклада, критикуващ Азербайджан през 2013 г.

Ирина Бокова

Чрез британските компании е било плащано и на Калин Митрев - човекът, определен от България миналата година за представител в базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие. Митрев е получил най-малко 425 000 евро, пише "Гардиън". Официално парите са за частна консултантска дейност от азербайджанската компания Avuar Co. Той признава плащанията и казва, че те са дошли за законно бизнес консултиране. Отрича да знае за първоизточника на фондовете.

"Всички доходи, генерирани от дейности в различни страни, бяха отчетени и надлежно обложени с данъци в моята страна България", казва Митрев. Неговата консултантска дейност спира, когато той се присъединява към лондонската банка.

Разкритието, че съпругът ѝ е консултирал азербайджанска компания може да се окаже доста неудобен момент за съпругата на Митрев - Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, отбелязва изданието. Бокова връчи едно от най-престижните отличия - медалът на Моцарт, на азербайджанската първа дама и вицепрезидент Мехрибан Алиева. Също така Бокова беше домакин на изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена „Азербайджан – Страна на толерантността”. 

Пред изданието Бокова отрича да има конфликт между нейната работа като генерален директор на ЮНЕСКО и тази на съпруга ѝ. Тя твърди, че не е знаела за неговия бизнес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

11

случайно прочетох

05.09 2017 в 17:56

Сган!Срам за българите!Не накрадоха се!

29217

10

Лопе де Вега

05.09 2017 в 16:32

Не може да бъде!

Поздрав!

15414

7

Hihi1981

05.09 2017 в 11:25

Летете Червени ескадрони!!!

11058

6

piton

05.09 2017 в 11:12

Хахаха, Бокова връчвала отличия на азербайджанската първа дама и вицепрезидент Мехрибан Алиева. Също така Бокова била домакин на изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена „Азербайджан – Страна на толерантността” :))

Но разбира се, не знаела че съпругът й е азерски консултант и получава стотици хиляди евро за хидроконсултации и супервайзърски услуги. И съпругът и той не знаел откъде идват стотиците хиляди евро .... Истински комунисти, взели парите, ама не знаели откъде са :)))

https://bivol.bg/mitrev-laundromat.html

 
X

Да помогнем на украинските деца!