Руският шпионин в ГДБОП имал достъп до ограничена и контролирана информация

Той работил в сектор ''Международно сътрудничество и проекти'', съобщи министърът на вътрешните работи

Ружа Райчева 08 февруари 2024 в 15:31 1147 1

Калин Стоянов в парламентарната вътрешна комисия

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Калин Стоянов в парламента

Задържаният полицай от ГДБОП, който бе арестуван заради шпионаж в полза на Русия, е работил в сектор "Международно сътрудничество и проекти". Той е имал достъп до лимитирана и контролирана информация. 

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Калин Стоянов по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия днес. 

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов поиска от министъра повече информация относно задържания полицай от ГДБОП за шпионска дейност в полза на Русия. За арестувания има данни, че е изнасял класифицирана информация към руската агентура.

Атанасов попита защо няма действие към този, който е получавал въпросната информация.

Калин Стоянов отговори, че случаят е тръгнал от ДАНС, които са водещи по разследването, но посочи, че МВР тясно си сътрудничи с тях.

"Къде и как е достигала тази информация, няма как да ви дам подробности, защото нямам детайли по казуса. Това могат да направят разследващите екипи или прокуратурата. Колегата от ГДБОП работеше като експерт в сектор "Международно сътрудничество и проекти", съобщи министърът.

Той напомни, че наблюдаващият прокурор е казал, че става дума за "чувствителна информация".

Министърът на вътрешните работи обаче каза, че служителят в ГДБОП е имал достъп до лимитирана и контролирана информация:

"Хубаво е да се знае, че всичко, което е минавало през този човек от самото начало на работата му, е било лимитирано и контролирано."

Калин Стоянов подчерта, че изтеклите данни може и да са били документи, които са съдържали класифицирана информация, но че през този сектор в ДАНС - "Международно сътрудничество и проекти", предимно минава явна информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!