Разприте в (не)коалицията продължават: От ГЕРБ плашат с излизане от властта

Йорданка Веселинова 01 септември 2023 в 09:36 6420 2

Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС

Още в първата си декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ заплаши некоалиционните си партньори с напускане на властта. В първата си реч за новата пленарна сесия Десислава Атанасова обвини ПП-ДБ, че назначенията се правят с един-единствен критерий - партийна принадлежност.

Тя изтъкна още, че за ГЕРБ "участието във властта не е самоцел" за оставането им в кабинета ще поставят като условие както приемането на ключови законопроекти, така и въпросът с назначенията. Така Атанасова продължи линията на Бойко Борисов, който на 26 август заговори за "излизане от управленската сглобка".

"Ние поставихме тясно партийните си интереси на втори план и това е единствената причина днес да има правителство. Това обаче не означава, че ще приемаме всяко едно решение на правителството безкритично. Занапред ще настояваме партийната принадлежност да не е основен критерий за заемането на управленски постове", заяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ.

Атанасова изтъкна, че преди три месеца с избирането на правителство бе направена първата стъпка за излизане от политическата криза, която царяла в страната от пролетта на 2021 (падането на кабинета "Борисов 3"). Тя каза още, че групата ѝ подкрепя кабинета на Николай Денков с пълното съзнание за  мащаба на компромиса, който се изисквал от партията и напомни, че кабинетът бе излъчен с втория мандат на ПП-ДБ, въпреки че ГЕРБ-СДС е победител на последните парламентарни избори.

"За да има смисъл от участието ни в настоящото управление, още в тази сесия трябва да бъдат приети законите за ПВУ, реформата в КПКОНПИ, както и цялостна правосъдна реформа", заяви тя.

ГЕРБ ще спази обещанието си за приемането на измененията в Конституцията, но с уговорката, че конституционната реформа е не краят, а началото. Атанасова добави, че ГЕРБ ще е гарант, че ПП-ДБ няма да злоупотребява с власт.

Депутатката нападна и финансовия министър Асен Василев. По думите ѝ още с Бюджет 2024 трябва да бъде спряна "порочната практика" за актуализации през няколко месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

2

Бълг

01.09 2023 в 13:41

Тези се самоубиха

318

1

Valioka

01.09 2023 в 12:39

Значи на мотото "Не ни дават да крадем..." в ГЕРБ му викат "... поставихме тяснопартийните си интереси на заден план..." Нагли са, ей и това ще си остане като основна характеристика на тая мутренска партия...