Разделянето ни от Румъния за Шенген е геополитически кошмар за нас, каза Радан Кънев

OFFNews 15 декември 2023 в 08:39 4662 4

Радан Кънев

Снимка Архив

Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически кошмар, заяви евродепутатът Радан Кънев, член на ЕП от групата на ЕНП/ДБ. 

"Това е юридически и политически много труден, но възможен сценарий. Защото, ако границата на Европа бъде теглена по Дунава - това е хилядолетна естествена граница, тя там ще остане - трябва да сме наясно. Така че решението за приемане или неприемане на австрийското предложение за "въздушен Шенген" или подобрена негова версия трябва да е общо между България и Румъния. Ключовият риск е разделянето на двете страни и ключовата ни цел, когато искаме да влезем в Шенген, е да не допуснем разделяне с Румъния. Ако ни разделят, България остава част от Балканите, въпреки че сме член на Европейския съюз", каза Радан Кънев.

Евродепутатът подчерта, че Шенген е средство и че никой не говори в момента защо искаме да влезем в безвизовото пространство. 

"Политическият ни дебат в момента много напомня на една чалга песен за Шенген от 1995 -1996 година, за съжаление. Искаме Шенген, за да бъдем пълноценен, 100%-ов член на Европейския съюз, да завършим процеса по нашата интеграция, заедно с еврозоната. Второ - за да бъдем част от едно общо пространство на сигурност и обмен на данни, в което дълго време не бяхме допускани, най-вероятно поради съмнения за това, че службите ни не са сигурни и заради нивата на корупция в България. Трето - да не допуснем разделяне между България и Румъния. На четвърто място е прекият стокообмен. Тук "въздушният Шенген" няма да помогне. Но той е също толкова важен като знак към инвеститорите", каза още Кънев.

Той коментира и темата с демонтажа на паметника на съветската армия в София. 

Първото решение за премахването на ПСА на Столичния общински съвет е преди 30 години. Със сигурност никой не го е отменял. Случващото се е изпълнение на много отдавна взето решение, което през годините няколко пъти е било потвърждавано. Това не е военен монумент. Военните монументи имат много ясна международна регламентация. Те са святи, защото това са костите на загинали хора. Руските военни гробища и монументи в България - ние се грижим за тях прекрасно, каза Кънев. 

Арх. Станислав Константинов, който е отговорен за демонтирането, и инж. Георги Колчаков - за плановата безопасност, ясно казаха - така е монтиран паметника. Няма драматизъм в демонтажа, всичко е законно, каза още Радан Кънев. 

Защо няма заседание на парламента не знам - тези хора, които излизат да блокират работата, нямат мнозинство, според мен просто квесторите не си вършат работата. Когато нарушаваш правилника, те извеждат от залата, коментира той блокирането на парламентарната трибуна вчера от депутати на БСП, Възраждане и ИТН заради демонтажа на ПСА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

4

Far Rider

15.12 2023 в 10:55

Ох, горкия Тупан Кънев! Ами нали преди ревяхте да не ни слагат заедно с Румъния! Сега пък не искате да ни раздлеят защото румънците не само ни настигнаха, но и ни изпревариха! В Румъния разрупиха "Секуритатя", убиха Чаушеско и жена му като кучета, махнаха повечето комунисти из властта. А у нас е обратно! И до сега ни упралява телохранителя на Тодор Живков и е най-гласувания политик от българите! КДС си стои в същия състав но под маскиращото име ДАНС. Президентът е руски възпитаник и съвсем открито говори в полза на Русия.

-529

3

6екеr4о

15.12 2023 в 09:38

Винаги съм се питал как така българския политически елит добута държавата ни до НАТО и ЕС, даже вчера един от боклуците на Нинова се хвалеше в парламента, че правителството на Сергей Станишев било вкарало България в ЕС, демек заслугата за това била на БСП!??

Обикновено отговорите на много сложните въпроси са съвсем простички, като гледам колко много русофилистици има на всички нива на управление начеро с пРезидентина и Вицето Му, може би най-вероятната причина за нашето членство в тези организации е била да бъдем пета колона и да бъде съботирана тайно и явно тяхната дейност!

Във връзка с горното според мен недопускането ни до т. нар. Шенгенско пространство е страхът на западните ни партньори от огромния теч на специфична информация, който автоматично би се получил, ако на държавата ни ѝ бъде даден достъп...

1005

2

ПР

15.12 2023 в 09:11

Приемането на България в Шенген,го схаващам твърде лично,защото пътуваме.И адски ми е писнало,да съм втора група европеец по опашките.
Хайде сега,честно и реално.Преди години,нямало свободни места за ченгета в КАТ....защо ли?!Сега пък имало.Но свършили свободните щатове в Гранична полиция,да питам ли защо ли?!
Ежедневно има ли акции или случайни залавяния на мигранти из цялата страна?Уха,има яко.Значи,Границата е пробита.Значи,едни измъчени,нещастни хора,по един или др.начин,успяват да преминат Границата.Как ли?!
В случая,корупцията убива.И тях,и мен и семейството ми,което иска да пътува свободно,не към Сочи.
Ами оплюйте ми коментара,но си сложете ръка на сърцето и кажете-не си прав,ченгетата ни работят перфектно.

22548

1

dolivo

15.12 2023 в 09:07

добро интервю, браво

 
X

Да помогнем на украинските деца!