Радев: Предсрочните избори трябва да са през октомври

Президентът обяви, че ако ГЕРБ върнат втория мандат, ще започне консултации с всички партии

OFFNews 12 юли 2022 в 12:20 2254 2

Румен Радев

Снимка БТА/Христо Касабов

Румен Радев

Считам, че е най-целесъбразно изборите да се проведат в началото на октомври, заяви президентът Румен Радев след посещението си в Черна гора.

Радев допълни, че ако изборът на партиите е да има предсрочни избори, означава, че в оставащите дни парламент ще бъде натоварен с големи очаквания за приемане на важни закони, а правителството - с антикризисни действия и разработването на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Според него политическата криза в страна се е изострила и всяка партия с амбиции за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. 

В петък председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов призова президента да проведе втори кръг консултации, за да разбере коя политическа формация има най-голям шанс да излъчи кабинет.

"Но въпросът за властта не отменя отговорността на партиите към гражданите и към държавата. Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността и на правителството, и на парламента и много важни въпроси остават нерешени", допълни държавният глава. 

Той припомни, че по Конституция веднага трябва да обяви избори в рамките на два месеца: "Това означава избори през септември, което крие рискове".

По думите му обаче удължаването на процедурата за съставяне на правителство води към "изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени и самите партии чертаят все по-дебели червени линии, а съставянето на правителство става все по-трудно".

Президентът каза още, че ако втората по численост парламентарна група (ГЕРБ - бел. ред.) върне мандата, ще покани всички партии на консултации, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, за търсене на парламентарна подкрепа и какви са програмите им.

Според тези критерии ще вземе решение на кого да връчи третия мандат.

"Очакваме наистина управленско мнозинство, което не с лозунги и пиар, а с реална работа да се ангажира с европейска интеграция и да не допусне страната ни да остане в периферията на Европа", посочи още Радев. 

Попитан кога ще връчи втория мандат, президентът обясни, че това ще стане "до дни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

12.07 2022 в 16:35

Октомври като за пика на падемията

6386

1

Zlatko

12.07 2022 в 12:56

Тоя направо си говори за избори. Вече си е подредил служебното правителство. Какво значи “ако ГЕРБ върнат мандата”? Сто пъти заявиха, че ще го върнат.
Подло човече си Румба, депозираха ти оставката и след 30 мин. ги свика за консултации. Върнаха ти мандата в петък, защо не връчи втория на ГЕРБ в събота или неделя, а трябваше да те чакат да водиш Деса на ол инклузив в Черна Гора. Сега още ще мотаеш, но те бива да плещиш, как държавата има нужда от работещ парламент.
Срещу този трябва да се протестира, разединител на нацията!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews