''Радев подходи като мой враг, удължаваше служебните правителства за сметка на редовните''

Премиерът е категоричен, че промяната на Конституцията не е заради президента, но Радев е злоупотребявал

OFFNews 04 април 2024 в 10:35 1782 0

Николай Денков и Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков и Румен Радев

Президентът е този, който подходи като мой враг. Винаги съм се разбирал сравнително добре с Румен Радев. Но не може да връчваш мандат за редовно правителство и да казваш: "Не искам да го реализираш". 

Това коментира премиерът в оставка Николай Денков по време на последния отчет на редовното правителство, преди назначаването на служебно с министър-председател Димитър Главчев. 

Според Денков именно президентът е злоупотребявал с властта си, като е удължавал работата на служебните правителства за сметка на редовните, въпреки че България е парламентарна република. "Това, че той удължаваше служебните правителства за сметка на редовните, предизвика до голяма степен тази реакция от страна на НС, защото беше ясно, че се правят опити да се бламира силата на парламентарната република", каза още министър-председателят. 

Премиерът посочи още, че ротацията се е провалила, защото някой е искал избори.

"Дали Пеевски, или Борисов - няма значение, но някой от тях искаше избори. Наистина ли е толкова важен Стоянов за другата страна, та заради него да отидем на избори? Бяхме готови вътрешният министър да остане, но да не сменяме другите министри, така че не приемам упреци, че ние сме пратили страната на избори", заяви Николай Денков.

По думите му "ГЕРБ-ДПС" са искали Стоянов да остане, но да сложат техни министри.

Премиерът определи като противоконституционно решението за спиране харчовете на правителството в оставка до назначаване на служебния кабинет.

"Създадохме методика за увеличение на заплатите, за да се избегнат неравенствата. През последните 15 години богатите ставаха по-богати, а другите изоставаха. Политиката на правителството беше да се вдигат доходите на най-бедните. Явно заради това НС реши да ни пречи", каза Денков. 

По думите му има непрекъснат опит "да бъдем поставени отпред, а някой, криейки се зад нас, да си решава проблемите".

Премиерът добави, че това, което се случва в НС, е пълна вакханалия и взимане на популистки решения за изборите.

"Лошото е, че в България от години много политици си позволяват често да си сменят мнението. Заради това хората нямат усещането, че когато кажеш нещо, трябва да се спазва", категоричен е министър-председателят.

Той разкри и че са минали няколко месеца, докато убеди министрите, че освен да работят много здраво, част от тяхната работа е да работят активно с медиите. "За известен период имах чувството, че съм сам в МС и обяснявам какво правим, а това не е правилно", коментира Денков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки