Радев към ректорите: Апелът Ви в тоналността на кресчендо и пицикато ще бъде разбран от политиците

Президентът обясни на ректорите, че не може да им помогне, защото служебният кабинет не бил негов

OFFNews 15 май 2024 в 19:38 2321 3

Срещата на Дондуков 2

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Срещата между Румен Радев и представителите на Съвета на ректорите

Президентът Румен Радев отново разкритикува промените в Конституцията - този път на среща с представителите на Съвета на ректорите заради готвения протест на висшите училища. По думите му тонът на ректорите в "тоналността на кресчендо и пицикато" ще бъде разбран и оценен от политиците.

По-рано стана ясно, че университетите се вдигат на протест и затварят врати на 20 май. В понеделник държавните и част от частните висши училища няма да отворят врати за студентите. Причината е, че "през последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват".

Оказа се, че преподаватели и студенти масово не знаят за организирания протест.

По време на срещата Радев посочил, че преди конституционните промени по отношение на служебното правителство е можел да даде бърз отговор на поставените искания, но след "спорните поправки" в основния закон президентската институция не би могла да гарантира нищо, освен призив към служебния министър-председател въпросът да бъдат приоритетно разгледан.

"Партиите, които промениха Конституцията и заложиха нов член – 23-и, според който образованието, науката и културата са висша национална ценност, забравиха или неволно пропуснаха да променят и бюджета, а това поражда съмнения в искреността на силните думи, записани в Конституцията", заяви президентът.

Радев изразил тревогата си от процесите в сектора и припомнил, че многократно е разговарял с ръководствата на висшите училища в цялата страна за проблемите в българското висше образование, както и за приоритетите и перспективите пред него.

Държавният глава заявил пълната си подкрепа за исканията на Съвета на ректорите за достойни възнаграждения.

По думите на Радев не бива да се стига до протести, тъй като те не биха изпратили добър сигнал както извън страната, така и в обществото.

"Вашата мисия е изключително важна и тя трябва да бъде подкрепяна от всички български политици, независимо кой е на власт", казал още той.

Според него българското общество трябва да застане зад своите висши училища, които днес работят в конкурентната среда на открития европейски образователен и научен пазар.

Президентът е поздравил ректорите за растящия през последните години брой на научните публикации и на цитиранията на родни учени. По думите му, за да продължи да се развива този процес, са необходими по-добри условия за правене на наука в българските университети.

"Силата на един университет е не само да дава силно образование, но и да развива силна наука", посочил Румен Радев.

Президентът Румен Радев призовава народните представители да намерят решение по исканията на Съвета на ректорите или чрез контрол над служебното правителство, или чрез актуализация на бюджета.

"Надявам се същият парламент, който промени Конституцията, така че да има парламентарен контрол и образованието, науката и културата са висша национална ценност, сега да направи така, че да се изпълни законът", заявил държавният глава.

Румен Радев е поздравил ректорите, че имат единно мнение в исканията си: „Мисля, че вашият апел в тоналността на кресчендо и пицикато ще бъде разбран и оценен от нашите политици.

Визепрезидентът Илияна Йотова от своя страна недоумява защо, при положение, че не само в конституционния текст е промяната, а предишното правителство обяви като свой приоритет българското образование и имаше премиер, който трябва да е от академичните среди, има такова жестоко неглижиране на висшето образование в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

16.05 2024 в 06:57

Именно де - не знае. Този път Деса или който там от пасолството му пише думичките, които наизустява, се е изложил яко.

Сега се замислих. Когато Решетников го е избирал - дали са го изпитвали за способност да наизустява и рецитира текст...

1025

2

PlamenIv54

16.05 2024 в 06:34

Откъде духачът на тубата да знае за пицикато и кресчендо?

245

1

Джендо Джедев

15.05 2024 в 22:52

Някой да обясни на тоя бастун, че нито пицикато, нито кресчендо са тоналности. Първото е техника на свирене, второто - постепенно увеличаване на тона. Много е смешно когато някой цървул почне да борави с неправилни изрази с надеждата да изглежда умен.