Радан: Вдигам аларма срещу примирението с предрешения изборен резултат

"Мястото на Зелените и на личности, свързани с протестното движение, е в Реформаторския блок"

Александра Маркарян 05 август 2014 в 07:47 11040 20

"Очакват от нас, старите лидери на десницата, да започнем да се караме помежду си. Не е това случаят, не е това картинката. Вдигам аларма за много по-сериозен процес, който засяга цялото общество - за примирението с изборния резултат, който е предрешен от политическия елит, а не е в резултат на избора на хората."

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, който вчера подаде оставка като говорител на Реформаторския блок в интервю за БНТ тази сутрин.

Показателен за ставащото в българската политика е начинът, по който тече дебатът за актуализацията на бюджета.

"Избирателят е настрана. Видимо тече един процес на натягане на гайките, на позициониране, на настъпване между политическите сили. Ясно е, че състоянието на бюджета в момента е заложник на това по какъв начин ще се развият изборите и как ще се случи договарянето след изборите, което най-много дразни", обясни Кънев.

По ефекта от оставката си Радан Кънев заяви:

"Оставката ми е път към единството, а не към разделението. Блокът трупа много сериозна подкрепа - това го признават социолозите. Бъдещето му е да бъде по-единен, а не по-разделен, отколкото е сега".

Прогнозата му за бъдещето на Блока бе следната:

"Не очаквам драматични промени, очаквам много ясно реформиране по отношение на избирателите. Два месеца преди избори не трябва да мислиш толкова за своята структура, а за избирателите, те виждат ли алтернатива в теб.

Очаквам да видя, че РБ е алтернатива на това, което се случва в България. Богатите общества са общества на законност – водени от принципа на правилата, а не от принципа на договорките. Бедните общества се водят от принципа договорки, а не от правила. Ние сме затънали в договорки, а искаме да сме богати".

Кънев бе категоричен, този път "тази работа" с договорките "няма да стане зад гърба на избирателите".

"Малко смелост трябва. Не е въпросът дали аз ще бъда лидер."

Радан Кънев призна, че РБ е допуснал грешка, защото не е имал "по-стегнат организационен формат".

Той даде заявка и за разширяване на Блока. По думите му "мястото на "Зелените" е обратно в Блока". "Има по-малки формации вдясно, които са много сериозни. Има личности, например свързани с протестното движение в България, е най-важното", каза Кънев.

Той отрече да се е съветвал с Иван Костов за решението  си да подаде оставка, че не го е съгласувал с никого и че колегите му са реагирали с изненада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!