Радан Кънев: Забавянето на Плана за възстановяване се оказа предимство за нас

OFFNews 11 март 2022 в 19:49 2970 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

"Това забавяне (на Плана за възстановяване и устойчивост - бел. ред.) се оказа предимство за нас", заяви пред бТВ евродепутатът Радан Кънев.

Той подкрепи тезата на вицепремиера по еврофондовете Асен Василев, който в Народното събрание днес обяви, че ако България беше приела Плана за възстановяване на Атанас Пеканов, то страната щеше да е поела ангажимент да строи парогазова централа при липса на газ и при тези цени на синьото гориво сега. Кънев беше категоричен, че това решение би било неработещо. Забавянето на внасянето на Плана в ЕК заради промените е имало по-скоро положителен ефект.

"Идеята да се заменя една въглищна централа с газова е глупава", категоричен е Радан Кънев.

С тези думи той подкрепи решението на Василев да не се затварят "Мариците" и на тяхно място да се строи парогазова централа, каквото предлагаше предишният автор на Плана - Атанас Пеканов. Евродепутатът допълни, че за тази "погрешна стъпка", както определи проекта, България е трябвало да отдели над 1 млрд. евро.

Той обясни, че България ще получи всички средства по Плана си, но няма да се възползва от аванса заради забавянето на внасянето. Кънев препотвърди тезата на Асен Василев и Атанас Пеканов, че страната трябва бързо да реализира проектите, заложени в Националния план:

"По-важно е проектите да бъдат добри, да бъдат насочени към ускорена модернизация на икономиката, към реформи, от които имаме нужда, отколкото парите да бъдат получени за безсмислени проекти (...). Важно е да мислим за инвестиции в бъдещето ни, а не за това как едни пари да бъдат усвоени, които знаете, че обикновено завършват в нечии джобове."

Зелената сделка да се преосмисли

Радан Кънев смята, че идеята да се сменят въглища с газ е "голям провал". Той обясни тезата си с поскъпването на тока в Европа, което се дължи на това, че редица държави произвеждат електричество от газ, чиято цена е висока, а доставки - несигурни.

"Зелената сделка в сегашната военна ситуация се нуждае от много сериозно преосмисляне, не от отмяна, не от отхвърляне, защото голямата част от нея днес дори е по-актуална, отколкото беше вчера."

Той допълни, че атомната енергия ще бъде призната за устойчива енергия.

"В момента устойчиво значи независимо от Русия."

Украйна в ЕС?

Кънев коментира и днешното изказване на премиера на Нидерландия Марк Рюте, че Украйна няма да бъде приета бързо в Европейския съюз. Той заяви, че има ясно разписани правила, според които държави с териториални спорове не могат да станат членки на Евросъюза. По думите му сериозен проблем за членството на Украйна заради Донецк и Луганск, които се самопровъзгласиха за републики.

"Докато съдбата на Крим и евентуално на Донецк и Луганск не бъде разрешена, и то по начин всички европейски държави да я приемат, тази държава не може да бъде пълноценен член на ЕС. Това е правило, което няма да се промени."

Той обаче заяви, че довчера нямаше отворена врата, а днес тя е широко отворена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки