Радан Кънев се отметна от думите си (видео)

ЕНП обвини реформатора в лъжа

Ивайло Анев 10 юни 2015 в 15:48 3095 33

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол и лидерът на ДСБ Радан Кънев

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол и един от лидерите в Реформаторския блок Радан Кънев влязоха в задочен спор.

Вчера съпредседателят на Блока коментира реплика на премиера Бойко Борисов, че коалиционните партньори на ГЕРБ трябва да са благодарни на ДПС, че са в правителството. В интервю за БНТ Кънев заяви, че имало натиск към него, включително и от Жозеф Дол, да влезе в коалиционно правителство на малцинството, което при ключови гласувания да разчита на широка подкрепа от ДПС и БСП. 

"Всъщност офертата на ГЕРБ беше точно такава – кабинет на малцинството, който да разчита и на БСП, и на ДПС за ключовите гласувания. Отговорът ни беше категоричен отказ, въпреки че имаше натиск върху на нас на три пъти", обяви вчера реформаторът. 

Обвинението му явно бързо е достигнало до председателя на ЕНП Жозеф Дол, който днес категорично отхвърли подобни твърдения. В писмото си той призовава за политическа коректност и въздържание от използването на заблуждаващи прийоми.

"Нашето Европейско политическо семейство сме напълно убедени, че Бойко Борисов и неговото правителство ще преодолеят вътрешните предизвикателства, ще осъществят необходимите реформи и ще поведат България към по-добро бъдеше за народа й”, категоричен е Дол.

От ЕНП подчертават, че България е изминала дълъг път, докато не беше формирано коалиционно правителство между ГЕРБ и РБ. "Политически съюз между партията-член на ЕНП ГЕРБ и РБ - коалиция от партии, сред които по това време СДС и ДСБ членки на ЕНП, бе приветстван и подкрепян след изборите от Дол", се казва още в официалното съобщение.

"Нещо повече, с цел да се подпомогне и засили сътрудничеството между членуващите в ЕНП български партии, с препоръката на Борисов и на останалите партии членки, "Движение България на гражданите” на Меглена Кунева получи пълноправно членство по време на Политическата Асамблея в Осло миналата седмица. Така ДБГ стана третата партия от РБ, която е част от ЕНП", допълват то партията.

„Решението да се подкрепи формирането на стабилно коалиционно правителство, съставено от партии, членуващи в ЕНП, беше в интерес на българските граждани и винаги е било сред моите чисти и най-висши приоритети”, заявява още Жозеф Дол.

Оригиналът на писмото можете да прочетете тук.

Днес в кулоарите на парламента мнението на Кънев обаче се беше преобърнало на 180 градуса. Той категорично отрече да е казвал, че ЕНП е притискала Реформаторите да приеме правителство с ДПС.

"Нека да видим какво казах аз и какво казва г-н Дол, за да видим как грозно, не за първи път в историята на отношенията ни с ЕНП, е бил подведен", обяви днешната си позиция реформаторът.

„Той казва, че никога ЕНП не е искала ДПС да участва в правителството и това е абсолютен факт. Никога не съм казвал такова нещо”, подчерта Кънев и добави, че е казал как е имало натиск за кабинет на малцинството, който са отхвърлили.

Той беше категоричен, че правителство на малцинството без споразумение с ПФ винаги е означавало подкрепа на ДПС и БСП по ключови гласувания.

"Кой какво е клепал в Брюксел в стил "Моля, другарко, Радан Кънев е лош и не се държи добре" е друг въпрос, но явно е лъгал грозно", подчерта реформаторът.

В отговор на въпрос той заяви, че не го интересува кой го е "наклепал" в Брюксел и няма да коментира хора, които смятат, че в този стил могат да решават политическите си проблеми в България.

Във видеото можете да чуете какво точно каза съпредседателят на Реформаторския блок вчера и днес:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews