Радан Кънев: Ако ме беше слушал премиерът, сега щяхме да имаме десен президент

OFFNews 16 ноември 2016 в 15:24 24272 2

"Ако се беше вслушал в мен премиера, сега щяхме да имаме нов десен президент", коментира в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Премиерът каза, че не е вярвал, че тази коалиция ще издържи една година, а тя е издържала - две. Аз предложих две. Да беше приел, сега щеше да има десен президент и Велико народно събрание, вместо драми", уточни Кънев.

Лидерът на ДСБ добави обаче, че създаването на нов десен проект е процес, а не събитие, затова той няма да бъде обявен скоро. 

"ГЕРБ поставиха интереса на партията пред интереса на българската нация. Това е причината за днешната криза. Въпросът е какъв е изходът от нея - той очевидно не е в популизма, който БСП и Патриотите прилагат", добави Кънев.

Според него изходът от кризата е в спокойно отношение към бюджета, необходимата промяна на закона в посока мажоритарни избори, към верния момент за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция на България.

"Всичко това трябва да бъде предмет на консенсус между политиците. В момента аз чувам само себични, суетни, популистки изказвания", каза още Кънев.

По-късно от парламентарната трибуна Кънев обяви, че сегашното правителство е третото поред което си тръгва предсрочно без причините за това да са чисто иконочически.

"Тръгват си при добри икономически обстоятелства и добри нива на растеж. Причината е друга. Държавата се нуждае от малка и икономична администрация, а партийният интерес е голяма и раздута. Фондовете се харчат в интерес на управляващата партия, на кметовете и министрите от управляващата партия", каза той.

Според него голямата грешка на ГЕРБ била съсредоточаването се властта в едни ръце - прокуратура, финанси, администрация.

"Затова хората не оценяват построеното, а виждат откраднатото и безнаказаното", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!