''ПСА е много хитър начин, по който ГЕРБ могат да пуснат ПП-ДБ по пързалката''

Битката с паметници изглежда като ''не можем да дадем друга битка, освен със строителни материали''. Това, да ви кажа откровено, не е много смело, заяви Първан Симеонов

OFFNews 08 март 2023 в 10:04 5917 8

Първан Симеонов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Първан Симеонов

Паметникът на Съветската армия е много хитър начин, по който ГЕРБ могат да пуснат по пързалката "Продължаваме промяната - Демократична България", много хитър. Защото за ПП-ДБ е жизненоважно да вземат анти-ГЕРБ добавката, за тях да гласуват хора, които не са сини или даже не са фенове на сравнително новата формация "Продължаваме промяната", а са просто анти-ГЕРБ.

Това заяви пред БНР изпълнителения директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов. Вчера след заседание на Столичния общински съвет стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска държавата да премести Паметника на съветската армия и скулптурните фигури от Княжеската градина и те да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство или върху друг подходящ държавен терен извън центъра на столицата.

"Откак се помня, махат Паметника на Съветската армия. Аз лично имам известен проблем с едностранчивостта на тълкуванията около този паметник, както и паметника на американските летци в София, както и около други паметници, свързани с Втората световна война. Много повече нюанси трябва да има. Имам и личен проблем с тази битка с паметници, която изглежда като "не можем да дадем друга битка, освен със строителни материали". Това, да ви кажа откровено, не е много смело. Но това е отделен разговор", коментира днес Първан Симеонов.

Според социолога в момента "Възраждане" са в "изключително добра хранителна среда" заради поляризираното обществено мнение около войната в Украйна и ПСА. По думите му не е добре за обществото такива сюжети да припламват, защото се постига обратния ефект и се консолидира отсрещния лагер.

"Ако вместо дневния ред статукво - промяна, наложиш дневния ред изток – запад, който в момента е невралгичен заради войната, то тогава тази анти-ГЕРБ добавка я те припознае, я не те припознае, защото голяма част от нея въобще не е настроена прозападно. Големи, сериозни слоеве от българското общество не са настроени прозападно. Ако ГЕРБ налее масло в огъня и ти вдигнеш мизата и кажеш – хайде, махаме го паметника, тогава първо ГЕРБ се разказват много като прозападни, което им е фикс идеята в тези избори, второ – пускат тебе по пързалката. Защото много хора казват – аз не понасям ГЕРБ, но няма да гласувам за теб, защото ти си всъщност един хипертрофиран вариант на ДБ. Кой губи от това", заяви Симеонов.

Социологът е на мнение, че ако в следващите седмици стане ясно , че ПП-ДБ действително могат да спечелят изборите, това ще предизвика мобилизация сред тях, но и в отсрещната страна.

"Либералите в България, особено сега, когато се видят с един гърди напред, могат да направят вечната си грешка – да си внушат, че са повече от това, което обществото би понесло. Българското общество не е либерално в мнозинствата си и не е прозападно в мнозинствата си, за добро или за зло. И да решиш, че сега е дошъл твоят момент, да развихриш своя дневен ред – импийчмънт, махай паметника, това е грешка и може да им струва победата на изборите", каза още Първан Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

8

Диоген

08.03 2023 в 16:38

аман от 4000 хилядници.

4638

7

Того

08.03 2023 в 12:27

Не стреляйте по скапаняка политолог, той толкова си може, все пак работи за ченгето Андрей Райчев.

14469

6

случайно прочетох

08.03 2023 в 11:25

И ПърванЧо какво предлага?
Да продължим да си трайкаме и мишкуваме и да казваме на децата си, че това не е баш паметник, ама за да не дразним пра пра баба им нека си седи?
НЕ!!! Да се маха и то в конкретен срок, за да не ни е срам от децата ни!!!

3650

5

ImBlack

08.03 2023 в 11:15

Българското общество си е съвсем прозападно - 71% подкрепа за ЕС и НАТО , въпреки насаждането на откровени лъжи 45 години от болшевишко-фашисткия режим на БКП!

В изказванията на Симеонов няма изненада, все пак шефът му Андрей Райчев е заемал "доста високи длъжности и политически постове - член на ЦК на ДКМС, партиен секретар… по-късно сътрудник на ЦК на БКП"

1935

4

Муню

08.03 2023 в 11:07

Е, той е про ГЕРБ и не знам защо ни занимават с него, по време на педизборна надпревара! Това не е социолог, а агитатор!

Относно пързалката, нека не забравяме, че ДБ отдавна настоява да се махни този позор. Ако ГЕРБ си мислят, че по този начин, коалиция ПП-ДБ ще изгубят гласове, то нека се помисли с гласуването им, какво ще изгубе партията на задколисието и дали няма Мутрофанова да извика Борисов в посолството на секундата?
Виж тогава ще е забавно как анти-"комуниста" ще носи бомбонки на горепосочената!!!

4038

3

Moirae

08.03 2023 в 10:56

Първан Симеонов в прав текст накрая на написаното си признава на каква позиция е. За да постигне това, което той иска, този хитрец, се опитва да вкарва в тънки сметки хора, които се оитват да покажат, че с последователност и честност в България може да се случи нещо различно от досегашната мизерия на простащината. България, която от Доган и Борисов днес се дави в безпринципност и безнаказаност. Първан Симеонов иълиза днес да ни каже да си продължаваме с още от същото.

2550

2

alfakentavur

08.03 2023 в 10:48

Като започнат да сравняват МОЧА с "паметника" на американските летци.... Тяхното дори не е паметник, а някаква статуя, която има няма 2-3 метра. И не представлява летяща крепост, която пуска бомби.

А това гадно петно е висок към 40 метра! И отгоре един орк е вдигнал шпагин символично. Това символизира, че ще бъде смазана всяка глава, която се надигне.

2099

1

Mateevk

08.03 2023 в 10:37

34 години стигат! Все някога на подобни паметници трябва да се сложи кръст, за да не продължават да тровят бъдещите поколения с лъжливите си внушения. Нека обаче го направим не с двзривяване, а цивилизовано. Най-цивилазовано беше да се промени символиката на този паметтик, както го направиха в други страни. Но ако не не стига акъл да го направим, поне да преместим паметника там, където му е мястото - в музея. И на табелката да пише, че това е един от символите на мрачна епоха, която не искаме да се връща никога повече. А към бъдещето да продължим начисто.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки