Промените в Конституцията демонстрират юридическа некомпетентност и неграмотност, смята Иван Демерджиев

Дава се възможност на чужди служби да инсталират хора в България, заяви бившият служебен министър

OFFNews 08 януари 2024 в 11:04 950 1

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бившият министър Иван Демерджиев

За пореден път депутатите демонстрират юридическа некомпетентност, да не кажа правна неграмотност, която еволюира в последните парламенти. Неочаквано е да се посегне по такъв начин на Конституцията. Тези изменения са негодни да бъдат наречени съдебна реформа.

Това заяви бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред бТВ за промените в основния закон. По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за част от промените, като съдебната реформа не е сред критикуваните

Според Демерджиев държавният глава ще сезира КС и за съдебната реформа, но когато тя се детайлизира в други закони. 

"Изваждането на министъра на правосъдието, който осъществява взаимодействието между изпълнителната и законодателната власт, спомага Висшият съдебен съвет да работи още повече на тъмно. Когато съдебната система се остави да работи на тъмно, се стига до незаконосъобразни решения", каза тоъ. 

Демерджиев критикува и създаването на Съвет на прокурорите. По думите му това е пример за все по-ярката политическа намеса в конституирането и различните кадрови политики на прокуратурата.

"Не виждам как прокурорите, които ще бъдат избирани от народни представители, ще посегнат на тези депутати и министри, след като видяха как главният прокурор може да бъде отстранен за една седмица", смята бившият министър.

Той определи промените в Конституцията като безсмилени и самоцелни.

Сред критиките в промените бе и промяната за двойното гражданство. Демерджиев обясни, че основната идея е била българи, които са придобили двойно гражданство след работа в чужбина например, да имат възможност да бъдат депутати или министри. 

"Промените за двойното гражданство са погрешен и много опасен подход. Има двоен стандарт. Искаме президентът да е роден в България, но не и народните представители. А знаем какви са правомощията на НС - парламентът може да обявява война и да праща военни сили в чужбина. Не може хора, които не са българи по рождение, да взимат такива решения", каза той. 

Според него има много опасности заради тази реформа, включително и пред националната сигурност. Демерджиев смята, че така се дава възможност на да инсталират хора в България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки