Промените в Изборния кодекс са нов "Възродителен процес"

OFFNews 04 май 2016 в 14:42 3794 5

ДОСТ ще бъде регистрирана. За разлика от българския парламент, който последния ден преди ваканцията стана заложник на крайния национализъм и фашизоидните фактори на българската политика, съдът няма да се поддаде на националистическите страсти и ще отсъди безпристрастно.

Това заяви Лютви Местан днес и допълни: 47-те тома, които представихме пред съда, покриват изцяло изискванията на закона за политическите партии, дори припокриваме тези изисквания в пъти. Към момента партията има над 13 хиляди членове, като само в област Кърджали те са над 3000, каза още Местан. 

В ДОСТ разглеждаме приетите изменения в Изборния кодекс като своеобразна съвременна редакция на фашисткия закон за защита на нацията. Ако цитираният закон от 1941 г. на миналия век лишаваше българските евреи от право на достъп до работа и от други граждански права, то този Изборен кодекс лишава определена категория български граждани от демократичното им право на глас, коментира промените в Изборния кодекс Местан. Той обърна внимание и на това, че голяма част от българските граждани в чужбина възприемат рестриктивния текст като своеобразно продължение на т. нар. Възродителен процес.

"Ако Възродителният процес ги лишаваше от право на идентичност, име, религия и от право да живеят в родината си България, защото на практика над половин милион бяха принудително изгонени, то сега промените в Изборния кодекс ги лишават от естественото и неотменимото свещено право – правото на глас. С акта си 43-то Народно събрание е откровено престъпно спрямо българските граждани, които живеят в чужбина“, подчерта Местан. 

Според него от ДПС бяха театрално против ограничаването на секциите само до дипломатическите представителства. „Ние визираме и отговорността на ДПС, защото това мракобесно решение беше подготвено ден преди това, когато с изключително активната позиция на ДПС и в Правна комисия, а по-късно и в пленарна зала беше отхвърлено предложението за формирането на специален 32 МИР – „Чужбина“. С отхвърлянето на предложението за избирателен район Чужбина практически се подготви почвата за дискриминационната разпоредба - извън страните - членки на Европейския съюз, българските граждани да могат да гласуват само в дипломатическите представителства на България. 

Сега на изпитание е президентът Плевнелиев, защото са вече малко възможностите да се поправи тази фатална грешка на 43-то Народно събрание“, заяви г-н Местан. Той обяви, че няма да призовава Президента на Републиката да наложи вето, защото разчита на него като обединител на българската нация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12048

5

гошо

04.05 2016 в 19:19

" лишава определена категория български граждани от демократичното им право на глас "

И КОЯ ли е тази " Определена категория "БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ"" ?

Да не би да са тези " български граждани" от анадола?
И ако е така, значи ли че Анадола е в България ?
И изобщо, значи ли това че цяла турция е всъщност в България ?

Местан така го изкарва, че Турция е в България, следователно всички турски граждани са и български...
Айде стига глупости и му сложете едно " персона нон-грата" заедно със забрана за посещаване на България, заедно с неговата партия, членове и въобще всеки който го подкрепя...

8359

4

ОФчар

04.05 2016 в 15:23

Едните към Сибир, а другите към Анадола! Казах!

13859

3

Daering

04.05 2016 в 15:19

Ефенди, стига рева с тоя патос на театрална примадона. С тая песен за краен национализъм, фашизоидни фактори, националистически страсти... Хайде, стига вече! Заработи си надницата.

77927

1

El Commandante

04.05 2016 в 15:12

Щом Местан е против нещо,значи то по всяка вероятност е добро за България.

Факт от живота.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки