Промени в регулаторите и службите за сигурност са приоритет за ПП-ДБ през 2024 г.

Кристина Минчева 11 януари 2024 в 09:57 1050 2

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков

Сред приоритетите за 2024 г. на "Продължаваме промяната-Демократична България" са промени в регулаторите и службите за сигурност, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в декларация от името на парламентарната група. 

Той очерта успехите на управляващите за изминалата година, защото "приоритетите им за 2024 г. стъпват на тях". 

Петков отбеляза бюджетния дефицит под 3%, като посочи, че "този факт дава възможност за влизане на България в еврозоната още през 2025 г." 

"За пръв път имаме отчетност на главения прокурор. Той вече може да бъде разследван от съдия и контролът върху другите прокурори от него е ограничен - така те ще могат да работят спокойно", допълни съпредседателят на ПП-ДБ. 

Като постижение за 2023 г., Петков отбеляза създаването на политически неутрална антикорупционна комисия и промените в Конституцията, с които са положили основата на "реалната независима власт". Влизането на България в Шенген по въздух и море също не беше пропуснато. 

"Вярвам, че тази стъпка беше много важна и скоро България ще имаме успех при сухопътните граници на Шенген", каза Петков. 

Според него промяната се случва и планът им за 2024 г. е "тя да продължи да се случва, като влезе в институциите". 

По думите му регулатори като КЗК, СЕМ и други трябва да станат прозрачни, ефективни и работещи за българските граждани. Службите за сигурност трябва да бъдат реформирани и с ясен мандат да увеличат реалната сигурност на страната ни и да бъдат по-адекватни за новите глобални рискове .

"Ще продължим и ще държим приетите закони да се приложат. В този парламент се надявам да вдигаме нивото и качеството на работа. Вярвам, че всички можем повече", завърши Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!