Прокуратурата разследва източването на ВМА

OFFNews 24 февруари 2015 в 16:05 4116 4

Прокуратурата източването на ВМА

Военно-окръжната прокуратура в София е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от ВМА заради установена безстопанственост.

От държавното обвинение днес съобщиха, че към настоящия момент няма длъжностни лица, които да са привлечени като обвиняеми. Извършват се разпити на свидетели, като от здравното заведение е изискана документация. Очаква се да бъде изпратен и доклад от Агенцията за държавна и финансова инспекция, която е направи одит в клиниката по дерматология на лечебното заведение. 

Производството е заради скандала, заради който по-рано днес бившият началник на ВМА ген. Стоян Тонев - депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента.

От прокуратурата съобщиха, че са били уведомени от Служба „Военна полиция“ за констатирани нарушения при сключване на договори за отдаване под наем на помещения и медицинска апаратура, принадлежащи на ВМА. След това военен прокурор е постановил извършването на извънпланов одит на сключените от Стоян Тонев договори и Групова практика за спешна медицинска помощ „Дерма Прим“ МК ООД. Основен предмет на проверка от одиторите на МО са били договор за медицински услуги от 29.11.2004 г., договор за наем на помещение за извънболнична помощ от 24.11.2004 г., както и на всички анекси към тях. В резултат на одита е представен доклад, който обхваща и оценка на влиянието на сключените договори, касаещи помещения и апаратура – държавна собственост, по отношение на отчетените финансови резултати в Клиниката по дерматология, венерология и алергология към ВМА – София, за периода 01.01.2010 – 30.06.2014 г.

След проверката, на 21.01.2015 г. във Военно-окръжна прокуратура – София, е образувано досъдебно производство, което към този момент се води за престъпление по чл. 219 НК (безстопанственост), извършено от длъжностни лица от ВМА – София. По делото към настоящия момент няма лица, привлечени като обвиняеми. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки