Президентът Румен Радев към адвокатурата: Законността е поставена на изпитание

OFFNews 21 ноември 2018 в 19:50 3164 0

Според мен в днешното сложно време, в което законността е поставена на изпитание, все повече нараства ролята на адвокатурата в утвърждаването на закона, на справедливостта и отстояването на правата. Затова и да си адвокат не е просто свободна професия, а обществена мисия, която се отстоява от хора със свобода на мисълта и на духа.

С тези думи президентът Румен Радев поздрави адвокатурата днес на тържественото отбелязване на 130-годишнината от създаването на първия български Закон за адвокатите.

"Всички знаем, че историческият път на страната ни съвсем не е гладък. Той преминава през различни по интензитет турбулентни периоди. И много е важно днес да отчитаме всичко това, защото ако трябва да продължи България достойно по този път, то трябва да следваме и безкористния стремеж на нашите предци в утвърждаването на правото не като буква, а като дух на закона, работещо в интерес на справедливостта и на гражданите", допълни той.

Дистанционен поздравителен адрес от министъра на правосъдието Цецка Цачева бе поднесен и от заместник- министъра Десислава Акладова. В речта си министърът подчерта, че адвокатурата има ключова роля в изпълнението на съдебната реформа и взима активно участие в прилагането на европейските стандарти в българското право. 

Поздравителни слова поднесоха и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и председателят на Висшия конституционен съд проф. Борис Велчев, а дистанционни послания бяха излъчени от президента и юрист Петър Стоянов (1997-2002) и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. 

За втори път бе присъдена наградата на Висшия адвокатски съвет за цялостна дейност за благото на адвокатурата и повишаване авторитета ѝ "Тодор Бурилков", като носителят тази година е адвокат Траян Марков Марковски.

На тържеството с юбилеен знак на Висшия адвокатски съвет бяха отличени и представители от всички адвокатски колегии в страната. Сред наградените бяха Валери Ставрев и Иван Бораджиев от адвокатската колегия във Велико Търново за приноса им към фотодокументирането на архивите на българската адвокатура. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки