Президентът от Шипка: Да служим на България със себеотрицанието на опълченците

OFFNews 26 август 2017 в 15:44 9510 1

Снимка Нова тв

Миналия август започнах своята кампания от тук, от това свято за всички нас място, защото считам, че опълченците по безапелационен начин показаха какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза.

Това заяви президентът Румен Радев пред Паметника на свободата на връх Шипка, където е по повод 140-ата годишнина от едно от решаващите сражения през Освободителна война от 1877-1878 г.

"Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. От тогава всяка година поколения наред, хиляди българи изкачват върха, за да се поклонят пред онези, на които дължим свободата си, каза още държавният грава.

Той призова българите да се ръководят от примера на опълченците.

"Новите времена носят нови морални изпитания. Днес ние с вас отново сме тук, за да се преклоним пред онези храбреци, които с анонимния си подвиг отстояха прохода Шипка, онази врата, през която влезе българската свобода“, каза той.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и войници от руската армия отслужи Великотърновски митрополит Григорий. Историческото сражение на връх Шипка беше пресъздадено от Национално дружество „Традиция“, а командирът на дружеството подари сабя на българския държавен глава.

По-рано президентът Румен Радев се включи в туристическия поход до Шипка, в който участваха и 60 деца и младежи от България и Русия. Държавният глава благодари на участниците за извървените километри и „защото с присъствието си и с всяка своя крачка потвърждават неразривната връзка на нашия народ с нашата история“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика