Президентът: България преговаря за покупката на изтребители втора ръка

Радев и МО не казаха за колко самолета става дума, но от писмо на служебния министър на отбраната става ясно, че искаме 10 изтребителя ''Грипен'' от Швеция

OFFNews 06 октомври 2022 в 19:41 5988 16

Румен Радев

Снимка БТА/Цветомир Петров

Президентът Румен Радев

България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с F-16 от САЩ. Водят се преговори с Швеция и още няколко страни, обяви президентът Румен Радев след заседанието на Европейската политическа общност в Прага.

Радев припомни, че на срещата на върха на НАТО, която тече в момента, е изтъкнал нуждата на страната ви от изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Air policing" и охрана на собственото въздушно пространство.

"Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 г., ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза държавният глава. 

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че "с цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, МО е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети".

Оттам допълват, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очакват оферти. Чака се отговорът и на Израел и САЩ.

В Прага Радев не уточни за колко самолета става въпрос. За техния брой не става ясно и от съобщението на военното министерство: "Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка", посочи президентът. По информация на в. "24 часа", който пуска писмото на служебното правителство, става ясно, че иде реч за 10 шведски изтребителя "Грипен". Цитираното писмо е от 30 септември и в него служебният министър на отбраната Димитър Стоянов иска оферта за закупуването на "Грипен"-ите, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферти за лизинг.

Държавният глава допълни, че страната ни търси изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

Румен Радев заяви още, че енергийната криза изисква нови подходи, тъй като от нея зависи оцеляването на европейската икономика, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност. Според него присъствието на форума на Норвегия, Азербайджан и Турция е от изключително значение.

"Важна е и ролята на България като инициатор на важни инициативи", изтъкна Радев. 

По думите му форумът е чудесна основа да се работи за енергийната, транспортната и дигиталната свързаност, като България трябва да се възползва от своето местоположение.

Президентът обяви, че е разговарял е с нидерландския премиер Марк Рюте за присъединяването ни към Шенген, като отчете, че върху България не могат да се прилагат двойни стандарти: "Няма да е лесно, но ще продължим с нашите усилия", каза Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

915

16

8LCHQ997B0oOvWE

07.10 2022 в 08:31

Кои са въоръжени с Грипен?Питам,защото съм моряк.Но самите самолети е едно,а въоръжението съвсем друго перо.Поддръжка,съхранение,обучение.Огромни пари.Всеки ден.

6386

15

Zlatko

07.10 2022 в 07:12

Не съм гласувал за този и не съм го избирал.
Де факто, Борисов направи чорапа президент, жертвайки президентството(Цачева) в името на министерския съвет, там лапачката е много повече.

1236

14

БотоксПутю

07.10 2022 в 05:55

Това кречетало трябва по-скоро да бъде изритано от президенството барабар с ДС съветниците му.

4638

13

Того

07.10 2022 в 05:42

Даваме старите съветски самолети на Украйна и получаваме от НАТО нови самолети, елементарно е, но за старите варшавски генерали е много трудно и неразбираемо.

10298

11

AntiZ

06.10 2022 в 22:48

Ще му даде американеца на този съветски боклук F-16, ама друг път! Сякаш не са наясно каква измет е на всички нива в армията?! Когато си направен от сърпове и чукове, е за цял живот.

1220

10

хr4

06.10 2022 в 22:21

Само да добавя: при СААБ и техния Грипен има схема "на лизинг", т.е. "под наем"-сиреч, взимаш ги (примерно) за три години, плащаш си наема и после им ги връщаш. И край. Но не! Мунчо иска да СИ ги КУПИ с МОИТЕ пари! Така, де-едни рушвети са хвърчали, едни обещания са давани! Ебати боклука нещастен!

2159

9

Kilca

06.10 2022 в 22:13

Червения парапет не се вижда…

2159

8

Kilca

06.10 2022 в 22:12

Пада ни се като сме си го избрали! Каквито лидерите-такъв народа! Позор…..

1220

7

хr4

06.10 2022 в 22:07

Е нема такава гнида, мамичката му и боклук мръсен! Зема си парите от СААБ и обеща на Метровката, нали бе помияр скапан?!? Доган на тоя цървулите не може да му върже! За лекарства да ги дадеш, Мунчо!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика