Премиерът разкри, че половината министри са предложени от ГЕРБ

Ако имаше как, отдавна щях да съм сменил Калин Стоянов и Александър Йоловски, категоричен е Денков

OFFNews 04 април 2024 в 10:00 6269 6

МС

Снимка Министерски съвет/Пресцентър

МС

"Ако сега трябваше да предлагам кабинет, щеше да е в същия състав Министерският съвет с изключение на двама. Този кабинет не е лично мой. Отделихме около 10 дни, за да подберем тези министри. Не малко част са предложени от вицепремиерът Мария Габриел", заяви министър-председателят в оставка Николай Денков по време на последния отчет на редовното правителство. 

Денков разкри, че министърът на културата Кръстьо Кръстев, на образованието Галин Цоков, на иновациите и растежа Милена Стойчева и на туризма Зарица Динкова са предложени именно от Габриел. 

Премиерът добави, че вътрешният министър Калин Стоянов беше за първи път споменат от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Той каза: Защо не проверите Калин Стоянов", каза Денков и допълни, че го е чул лично. 

"Ние нямаме мнозинство, с което да осигурим смяната на тези министри. През цялото време трябваше да се съобразявам с това, че при изпълнение на програмата, сме 1/4 от Народното събрание. И аз трябваше да се съобразявам с тази конюнктура", категоричен е той. 

По думите му, ако е зависело от него, отдавна е щял да смени Калин Стоянов и министъра на електронното управление Александър Йоловски.

"Не е нормално да научавам от медиите, че Йоловски бил заплашван от някого. Това са абсурдни твърдения. Чува се, че министерството е в много лошо кадрово състояние - много хора напуснаха, а други са под натиск", разкри премиерът в оставка, като посочи, че предложението Йоловски да е министър е дошло от Божидар Божанов. 

Според Денков министърът на електронното управление е "обслужил по чудесен начин желанието на Делян Пеевски и ГЕРБ да отпаднат машините за местните избори за първия тур".

"Той попадна под техен контрол, защо да го сменят. Чувам, че може да остане в служебното правителство. Това, което знам, е, че някои хора може би не искат честни избори", смята Николай Денков.

Премиерът смята, че ПП-ДБ няма място в служебното правителство, защото има притеснения как ще се действа по време на избори.

"Твърде рано е да се говори дали отново бих бил премиер. С Мария Габриел винаги сме имали добра комуникация и сме водили добри разговори. Проблем е когато отсрещната страна каже, че няма мандат да взема решения", смята Денков.

Той определи като абсолютна манипулация думите на санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски, че може да направи правителство с ПП-ДБ: "Няма никакъв шанс!". 

"Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България. Той започна да командва процесите и ГЕРБ. Искаше избори. Отиваме на избори заради него. Истината е, че осъзнаваме много добре, че всъщност проблемът на България се казва Делян Пеевски", категоричен е Николай Денков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

6

случайно прочетох

04.04 2024 в 13:10

опетков,

"Всички техни "реформи", назначения, уволнения само влошиха положението в държавата и ограбиха населението."
Населението живее по-добре.
-Безплатни лекарства за сърдечно-съдови заболявания
-При преосвидетелстване в ТЕЛК пенсията се получава до излизане на решението на новия ТЕЛК (преди по 3–6 месеца спират пенсията)
-Безплатни учебници, транспорт за учениците

И то, въпреки саботажите на регулаторите...

345

5

Джендо Джедев

04.04 2024 в 12:13

опетков,

"Всички техни "реформи", назначения, уволнения само влошиха положението в държавата и ограбиха населението." - кое точно положение са влошили? Че ни приеха в Шенген по въздух и вода, че пенсиите се вдигнаха 3 пъти и че доходите на населението нарастнаха повече от цените ли? А за исканото, но несвършено, са виновни точно тези 20%.

3700

4

опетков

04.04 2024 в 11:58

Проблемът на ППДБ не е в тези 20%, а в това, че те се осраха още в началото, показаха, че снищо не са по-добри от предните и нямат никакво морално право да претендират за каквото и да било. Всички те спокойно могат да минат с определението, дадено им от Резидента "шарлатани", въпреки някои нюанси в поведението. Единият е международно признат мошеник, с прикрита присъда, другият е толкова малоумен, че чак плаши със своята неадекватност. Те проиграха (и слава богу) всички шансове да бъдат в някакво управление. Всички техни "реформи", назначения, уволнения само влошиха положението в държавата и ограбиха населението.

345

3

Джендо Джедев

04.04 2024 в 11:12

Far Rider,

Да, за да се разгради порочната система, трябва да командваш и да имаш цялата власт. Какво те учудва, че от ПП-ДБ искат точно това? За съжаление нее възможно. Но като отиваш на преговори, почваш от най-високата миза.

"До тук не чух и не видях някой да е казал нещо за хората."

Какво имаш предвид с това?

135

2

Far Rider

04.04 2024 в 10:19

Най-лошото е, че и до сега само го казват, но не са го разбрали! С 1/4 искат да командват и да имат цялата власт: правителство, регулатори, комисии, митници и всичко което носи пари. До тук не чух и не видях някой да е казал нещо за хората. Говори се само за разпределение на властта! С 20% от гласовете искат най-малко 50% от регулаторите! Пълен цирк! Жална ни майка с тези "политици"!

345

1

Джендо Джедев

04.04 2024 в 10:08

" През цялото време трябваше да се съобразявам с това, че при изпълнение на програмата, сме 1/4 от Народното събрание."

А, баш! Много е важно това да го прочетат и ОСЪЗНАЯТ плуващите в облаците идеалисти, които очакват чудеса от хора с 20% в Парламента. И когато чудесата не станат, се разочароват и на следващите избори ходят да берат гъби.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки