Премиерът Янев: Не историците, а политиците трябва да решават спора с Македония

Съвместната комисия по историческите въпроси не постигна нищо, заяви българският министър-председател

Георги Савчев 17 юни 2021 в 07:03 4918 0

Снимка gov.bg

Не историците, а политиците трябва да решават спора между Скопие и София. Тази позиция застъпва служебният премиер Стефан Янев в интервю за македонската агенция МИА.

Янев е дал интервюто за МИА часове преди пристигането у нас на македонския министър-председател Зоран Заев.

Историците са хора на науката. Според мен хората на науката трябва да се занимават само с наука, да доказват тезите си, разбира се, на базата на факти и доказателства - с необходимата сериозност и отговорност. Но те не бива да бъдат оставяни да бъдат водещи по отношение на политиката, защото политиката е отговорност на правителствата. Политиката е отговорност на изпълнителната власт, която отговаря на нуждите на гражданите. Нуждите на гражданите се определят чрез гласуване на съответните избори, тоест решението на този въпрос е в политическия живот и e на правителствата на двете държави, коментира българският премиер.

Според него изпълнението на Договора за добросъседство върви бавно, а съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония не е постигнала нищо в работата си.

Да, казахме, че тази комисия трябва да постигне нещо, но е очевидно, че тя не свърши нищо. Това беше ясно още през първата, втората година. Трябва ли да чакаме още пет години тази комисия да постигне нещо? Според мене това не е реално, казва Янев в интервюто.

Ето защо моят призив - радвам се, че господин Заев ще бъде наш гост - е точно за това. Правителствата да седнат и прагматично да разговарят какво може да се направи, защото, както вече казах, при цялата добронамереност, която беше изразена при подписването на Договора за добросъседство през 2017 г., очевидно е, че той не се прилага. Ето вече четвърта година, откакто е подписан - нямаме никакъв напредък, заявява още българският премиер.

В сряда вечерта стана ясно, че Северна Македония няма да получи одобрение от България за начало на преговори за членство с ЕС по време на заседанието на Съвета "Общи въпроси" на 22 юни.

Позицията на България на заседанието, което ще се проведе в Люксембург, е придържане към "Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г."

Това означава, че позицията на България остава непроменена, а именно "преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора от 2017 г, каквито към момента не са налице. Не са изпълнени и изискванията за провеждане на Междуправителствена конференция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови