Предсрочен вот няма да има, а проруските симпатии в коалицията не са проблем, според Дончев

OFFNews 30 април 2018 в 11:25 4612 2

Предсрочен вот няма да има, а проруските симпатии в коалицията не са проблем, според Дончев

Няма предпоставки след края на европредседателството да има предсрочни избори. Това смята вицепремиерът Томислав Дончев. 

Пред bTV той коментира стабилността на коалицията с участието на патриотични формации. Миналата седмица председателят на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален  призова за изваждане на "Атака" от управлението. Призивът беше направен по повод гостуването на лидера на "Атака" Волен Сидеров в Крим и подкрепата на партията за анексирането му.

Според Дончев обаче в коалицията е нормално да има разногласия. В нея имало и проруски настроения, но "Каква друга нормална работеща управленска конструкция би могла да се получи?"

Според Дончев:

Г-н Сидеров може да ходи, където пожелае. Той няма запрещение или някакви ограничения, свързани с предвижването. Приемам въпроса, ако го беше командировал министър-председателят. Това очевидно е невъзможно, защото г-н Сидеров не е на служба в Министерски съвет. 

По думите на вицепремиера в управлението има "полифония", тъй като в него има различни партии и различни виждания, но това не било необичайно при коалиционните управления. "Даже би било подозрително, ако от различни партии, различни лидери говорят едно и също. Защо тогава са различни партии?", коментира Дончев. 

Според него има разлика в подкрепата на "Атака" при кабинета на Пламен Орешарски и сега, когато тя е явна, "на базата на подписано коалиционно споразумение". "Както сме коментирали и тогава, дали една такава управленска конструкция е лесна - не, в никакъв случай не е лесна. Дали има в нея компромиси - да, безспорно компромиси има. И ако някой би задал въпроса дали компромисите са много големи, аз бих бих задал веднага контра въпроса: "Каква беше алтернативата? Каква друга нормална работеща управленска конструкция би могла да се получи?"

Според Дончев дозата "проруска симпатия" не означава, че може да има съмнения за проевропейската ориентация на страната. 

"Проруска доза симпатия има, особено в някои от партиите, но неведнъж, всеки от лидерите и като политически декларации и до голяма степен като действия, не е давал поводи да се съмняваме в проевропейската ориентация на страната", коментира Дончев, според когото дори и президентът не може да "извади страната" от ЕС и НАТО. Друг бил въпросът дали в България има евроскептични настроения, каквито било нормално да има, особено в "други източноевропейски държави".

Стабилността е много ценен капитал, тъй като има много държави, в които няма стабилност и не могат да "поемат в някаква посока", смята Дончев. В същото време обаче управлението не можело да бъде технология на компромиса. 

Той каза, че не вижда предпоставки с края на европредседателството да има и предсрочни парламентарни избори. "Към момента имаме полифония, имаме и противоречия, те са публични, прозрачни. В противен случай би било подозрително, ако някой нещо шушука в ъгъла с някой и ние не знаем за какво става дума. По една или друга причина, всички различни виждания са обществено достояние. Дали това формира някаква степен на обществена тревожност? Вероятно да. Но за сметка на това всичко е прозрачно", категоричен е Дончев.

„Стабилността в днешно време е много ценен капитал – и политически, и икономически, и обществен, и тя се удържа трудно“, каза още той, добавяйки, че това има връзка с компромисите, които трябва да се правят.

За серията протести в последно време Дончев коментира: „Утвърди се механиката, когато някой иска средства, има определени искания – синдикални, професионални, да застава пред Министерски съвет и да заявява позиция. Ние се опитваме, в зависимост от възможностите, да реагираме във всяка ситуация“.

Уточнявайки, че уважава исканията на всички, вицепремиерът напомни: Когато някой казва: „Нека държавата даде“, да напомня, че тя държавата собствени пари си няма. Държавата дава само това, което е взела под формата на данъци“. „Парите никога не са достатъчно спрямо нуждите и исканията“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews