Правната комисия гласува 'за' кабинет с Димитър Главчев за премиер

Кристина Минчева 02 април 2024 в 09:52 2107 3

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Народните представители от Комисията по правни въпроси приеха в заключителните разпоредби на Закона за БНБ председателят на Сметната палата Димитър Главчев да има право да прекъсва временно пълномощията си, докато заема позицията служебен министър-председател и да се върне на поста си след съставянето на редовен кабинет. През този период ще възлага изпълнението на правомощията си на своя заместник.

С измененията същите условия ще важат и за правомощията на управителя и подуправителите на БНБ, зам.-шефовете на Сметната палата, омбудсмана и неговия заместник – лицата, които според промените в Конституцията могат да бъдат назначавани от президента за служебен премиер.

Извънредното заседание продължи само 15 минути, а законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, внесен от Теменужка Петкова (ГЕРБ), Йордан Цонев(ДПС), Анна Александрова(ГЕРБ) и Хамид Хамид  (ДПС) на 29 март, бе приет с 13 гласа "за", 3-ма "против" и 3-ма "въздържали се". 

Против гласуваха от парламентарната група на "Възраждане", а представителите на ПП-ДБ Бойко Рашков, на ИТН Гроздан Караджов и на БСП Смиляна Нитова се въздържаха.

В 10:00 часа започва извънредното заседание на Народното събрание, като единствена точка в него е приемане на вече одобрените от правната комисия промени в Закона за БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

02.04 2024 в 10:39

Двойка по анатомия на всички.
Не си бърка в носа, а се почесва отстрани на носа.

135

2

Far Rider

02.04 2024 в 10:34

Онзи вдясно рискува много! Може да си одраска мозъка докато си бърка в нося!

900

1

stix

02.04 2024 в 10:17

Вижда се.Оня,в дясно.Хем гласува,хем си бърка в носа.Чудя се тези хора не преминават ли курс за публични личности?Как да се държат на обществени места и пред камера?Преди дни на един субект му висеше сопола.Ами това е неуважение,бе!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки