Правителството приема закона за корупция по високите етажи на властта

OFFNews 17 юни 2015 в 07:48 3141 2

На днешното си заседание правителството ще гласува Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. 

Със закона се регламентира работата на специално бюро, което ще се занимава с анализ на имущественото състояние на висши държавни чиновници, ще установява конфликт на интереси. То ще започне работа през 2016 година и ще обедини под една шапка спорните БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси (прочула се с тефтерчетата на Филип Златанов), които към момента не са отчели успехи в борбата с корупцията при недобросъвестни висши чиновници. Към новата структура ще влязат и звена от Сметната палата.

Близо 10 хил. души, сред които 7670 висши чиновници, попадат под прицела на новото антикорупционно звено. Бюрото за борба с корупцията ще може да прави проверки при анонимни сигнали и медийните публикации. Официално разследване може да започне при установено разминаване между приходите и притежаването имущество от над 10 000 лева. Ако има доказателства за извършено престъпление, случаят ще се предава и на прокуратурата.

Според закона "корупционно поведение" е това, при което, в "резултат на заеманата висша публична длъжност, лицето получава облаги от материален или нематериален характер, водещи до незаконно увеличаване на неговото или на свързани с него лица имуществено състояние, или изпълнява възложените му правомощия или задължения по служба при условията на конфликт на интереси".

Законът въвежда и строги ограничения за лицата, заемащи висши публична длъжности. Те няма да имат право в продължение на една година от освобождаването си от да сключват трудови или други договори за изпълнение на ръководни или контролни функции с търговските дружества, както и да участват в обществени поръчки.

Ако разпоредбите бъдат нарушени, санкции ще има за служителя, който ги е нарушил, но и за търговското дружество, който го е наел.

Кръгът от лицата, които ще бъдат обект на проверка също се разширява. Сред новите категории, които ще са обект на проверки са общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавни висши училища, управителите и изпълнителните директори на болници, ръководителите на управляващите органи и междинните звена по програми, финансирани със средства от ЕС, служителите в централната и териториалната администрация, на които са делегирани функции по вземане на решения във връзка с процедурите по възлагане на обществени поръчки.

Националното бюро ще се ръководи от директор, който се подпомага от заместник-директор. Те ще се назначават и освобождават от президента по предложение на Министерския съвет.

Директор и заместник-директор на Националното бюро могат да бъдат български граждани, с най-малко 10 години професионален опит, поне пет от които на ръководна длъжност. Те задължително ще преминават през проверка за почтеност, а парламентарната комисия за борба с корупцията ще има правомощия да проверява ръководството на бюрото.

Ръководството на Националното бюро ще трябва да отчита дейността си на всеки три месеца, както и да представя годишен доклад в Народното събрание. Директорът и неговият заместник ще имат право да искат от съда дори разкриване на банковата тайна за проверявано лице. Инспекторите, които ще извършват оперативната дейност по проверките на висшите чиновници също ще преминават през тест за почтеност. Дейността на бюрото ще се проверява ежегодно от независим външен одитор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков