Правителството отпусна 24 млн. лв. за училища и жп транспорта

Offnews 15 октомври 2014 в 14:19 1076 0

Близо 24 млн. лв. отпусна днес служебното правителство за образование и жп транспорта. 

8 747 305 лв. ще отидат за финансиране на дейности по модернизиране на учебната база в училищата. Средствата са предвидени в централния бюджет за изпълнение на Националната програма „Модернизация на материалната база в училище”. Те ще бъдат преведени по бюджетите на министерствата на образованието и науката, на земеделието и храните, на културата, на младежта и спорта и на 141 общини. С тях ще бъдат оборудвани кабинети и работилници за професионално обучение, ще бъдат доставени мебели, учебни пособия и материали, ще бъдат подменени подовите настилки в училища, общежития и детски градини, в които има предучилищни групи. По този начин ще се осигурят по-добри условия за обучение и възпитание на децата и учениците.

С друго решение от днес правителството даде право на министъра на образованието и науката да извършва компенсирани промени на одобрените средства по националните програми и между отделните модули по тях. В момента това става само след решение на Министерския съвет. Възможността за по-гъвкаво управление на финансовите ресурси ще доведе до по-голяма оперативност при изпълнението на програмите, което ще допринесе за своевременно изпълнение на мерките, подкрепящи развитието на образованието.

Правителството отпусна и 15 млн. лв. за покриване на част от съфинансирането на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) за изпълнение на големи жп проекти, финансирани по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

Необходимите финансови средства за извършване на разходите, свързани с кореспондиращото съфинансиране на НКЖИ до края на 2014 г. за проектите, изпълнявани от компанията по ОП „Транспорт“, са на обща стойност 63 141 000 лв. без ДДС.
С отпуснатото сега финансиране ще бъде обезпечено изпълнението на дейности по три инфраструктурни проекта: реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград (участък Първомай-Свиленград), модернизация на жп участък Септември-Пловдив и рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъците от жп линията Пловдив-Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!