Правителството отпусна 1.7 млн. лв. на Варна заради наводнението в Аспарухово

OFFNews 20 май 2015 в 12:52 2931 0

Правителството отпусна 1.7 млн. лв. на Варна заради наводнението в Аспарухово

Министерският съвет отпусна 1.7 млн. лв. на община Варна заради наводненията в Аспарухово от лятото на 2014 година. Средствата идват от солидарния фонд на Евросъюза. 

Във връзка с бедствията от лятото на 2014 г. и сериозните щети, понесени от много райони на страната в резултат от проливните дъждове и наводненията, Европейската комисия одобри помощ в размер на 10 542 110 евро по първото заявление за финансиране възстановяването на част от щетите със средства от фонд „Солидарност“.

Общо 23 са подадените проектни предложения до изтичане на определения краен срок – 6 април 2015 г., според одобрените от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и национален координатор на помощта от фонд „Солидарност“ изисквания за кандидатстване по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Поисканото финансиране е на обща стойност 18 876 992,89 лв. Така по първото заявление остава свободен финансов ресурс от 1 741 582,10 лв., обобщават от правителствената пресслужба.

Предвид ограничените средства и необходимостта от разходването им в срок от 18 месеца от получаването им по сметката на МРРБ, те следва да бъдат разпределени към други, пострадали от бедствието и вече подали проекти, изпълнителни органи. Основните нанесени от бедствието поражения са върху ВиК и пътната инфраструктурата в област Варна, като те надвишават размера на щетите, понесени от всички други органи на местната власт за територията на страната. Предоставянето на свободния финансов ресурс по получените от България средства по първото заявление към фонд „Солидарност“ ще осигури на община Варна и Агенция „Пътна инфраструктура“ допълнителен ресурс за покриване на щетите от бедствието в областта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки