ПП и ДБ отиват заедно и на европейските, и на националните избори

Йорданка Веселинова 31 март 2024 в 16:04 2415 0

Снимка Пресцентър, Продължаваме промяната

Новият Изпълнителен съвет на ПП

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" отиват заедно и на европейските, и на националните избори, съобщиха на брифинг лидерите на "Продължаваме промяната" след двудневното Общо събрание на партията.

"Влизаме с ясното съзнание, че ще се появим заедно с "Демократична България", защото разбрахме, че заедно сме силни и заедно представляваме една общност", заяви Кирил Петков пред журналисти.

Точка в дневния ред на Общото събрание за националните избори не е имало, научи OFFNews. Въпреки това обаче лидерите смятат, че досегашната коалиционна формула трябва да се запази. Финалното решение за коалицията ще се взима от Изпълнителния съвет на ПП. Именно той ще се произнася и по предложението за формиране на общи органи на ПП и ДБ - идея лансирана първо на 9 март от лидера на ДСБ Атанас Атанасов и потвърдена по-късно в резолюция на "Да, България" от същия ден.

Вчера делегатите на партията номинираха кандидатите за европейските листи, като всеки един от тях е имал право да подкрепи до петима от 17 претенденти. Никола Минчев, за когото от месеци се знае, че ще оглави листатата на ПП-ДБ на евровота, не бе в този списък, тъй като се редят кандидатите след него. Сред класираните са Даниел Лорер, Настимир Ананиев, Деница Симеонова, Христо Петров (Ицо Хазарта), Явор Божанков, Искрен Митев, Борислав Антонов, Виктор Бонев, Красимир Александров, Марин Йотов, Светлан Илиев, Христо Даскалов, Мирослав Мавров и Ива Руйчева.

Кандидатурите ще бъдат подредени в списък след края на преговорите с ДБ. До момента се знае, че Радан Кънев ще бъде в листата. Обсъжда се още второто място в нея да бъде за кадър на "Да, България".

Общото събрание избра и нов Изпълнителен съвет на партията, в който влизат Петър Кулински, Венко Сабрутев, Лена Бориславова, Венеция Нецова-Ангова, Даниел Лорер, Кирил Петков, Асен Василев, Калина Константинова, Николай Денков, Андрей Цеков, Методи Байкушев, Никола Минчев и Христо Петров. Те бяха представени от Кирил Петков като "генералите на промяната". Това са хората, които ще взимат ключовите решения за вота и ще редят листи. От стария Изпълнителен съвет на ПП са отпаднали Калоян Икономов, Ивайло Шотев и Росен Костурков.

"Това са генералите на промяната, които ще започнат да водят следващата кампания, партията и заедно коалицията ПП-ДБ ще покаже, че България може да бъде една нормална европейска държава. Нашите принципи не ги предадохме и няма да ги предадем. Вярваме, че бъдещето пред нас ще е по-добро", каза Петков, който както вчера, така и днес обяви, че ПП-ДБ ще е първа политическа сила след изборите.

Петков и Василев отказаха да отговорят на въпроса дали подуправителят на БНБ Андрей Гюров, който преди номинацията си бе председател на ПГ на ПП,  изрично е казал пред президента Румен Радев, че би поел поста на служебен премиер.

"Честит Шенген", с тези думи съпредседателят на ПП Асен Василев коментира влизането по въздух и вода в зоната за безвизово пътуване.

По думите на Петков пък влизането и по суша би станало до края на годината, ако правителството бе останало на власт. По думите му падането на кабинета "Денков" ще доведе до забавяне от няколко месеца.

ПП готови отново да управляват с ГЕРБ

В отговор на въпрос с кои политически сили ПП би управлявала съвместно след вота Асен Василев отговори лаконично:

"С всеки, който е готов да подкрепи европейския път на България и целите, които ние сме поставили. Ние търсим подкрепа, за да се свърши определена работа."

След приоритетите, посочени от Василев бяха, съдебната реформа, модернизацията на армията, избирането на деполитизирани регулатори, повишаване на доходите и намаляване на неравенствата. По думите му ПП ще преговаря с всяка партия, която припознава тези цели, като не изключи ГЕРБ.

"С ГЕРБ преговаряхме и работехме, докато подкперяха тези приоритети. В момента, в който се отметнаха - виждате, отиваме на избори."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки