ПП-ДБ може да поискат оставката на председателя на НС Росен Желязков

Кристина Минчева 17 април 2024 в 15:09 1645 3

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че "с удоволствие" би подкрепил вота на недоверие на служебното правителство, но проблемът е, че той не бил конституционно обоснован. Петков посочи, че обмислят да поискат оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков, а изслушването на министрите да продължи и по време на предизборната кампания. 

"Събираме се днес цялата коалиция и ще решим, защото беше безпрецедентно в зала да имаш човек, който е подал и след това си е оттеглил оставката и в този момент да кажеш няма да го изслушваме, в момент, когато вече знаеш, че тази оставка е оттеглена, според мен е достатъчно основание да се поиска оставката на Росен Желязков", каза Петков в кулоарите на парламента, визирайки оставката на шефа на Здравната каса Станимир Михайлов.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че заедно с "Възраждане" ще внесат вот на недоверие на служебното правителство заради нарушаване на Конституцията на принципа на неутралитет на служебния кабинет, изпълняване на политическа воля, съмнение за злоупотреби и манипулация на изборите. По-късно те бяха подкрепени от ИТН, а преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова обясни, че има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство, и не е загубило актуалността си. Там в мотивите изрично се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие.

Идеята на ПП-ДБ дали да искат оставката на Росен Желязков идва, след като Народното събрание освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов.  В хода на дебата депутатът Васил Пандов съобщи, че Станимир Михайлов е оттеглил своята оставка и такова заявление е било депозирано в деловодството на Народното събрание. По предложение на Мирослав Иванов от ПП-ДБ в залата беше допуснат Станимир Михайлов. Председателят на НС обаче отговори, че Михайлов той може само да присъства в зала на дебата, но няма да има право да говори от трибуната.

Петков коментира и смяната на двама от служебните министри в кабинета "Главчев", като посочи, че президентът Румен Радев трябва да си носи конституционната отговорност и да вземе решение, а ако е на негово място, ще провери дали има обективни факти за тези оставки, или просто е имало едно обаждане от Борисов, което да е причината за смяната. 

"Това, което за мен е учудващо, че хора с толкова много политически опит направиха много грешки толкова бързо. За една седмица да дадеш доверие на двама министри и след това да ги оттеглиш, да имаш министър-председател, който чува от един политически лидер коментар и в следващата минута веднага реагира и после този политически лидер (Бойко Борисов -б.р) да каже, че това е една случайност, мисля, че е леко хумористично", посочи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

3

ob1

18.04 2024 в 15:15

А дЖИлязков защо не си подаде оставката заедно с Денков? Принципно това гласеше споразумението?

Офф, чакай, забравих, че е от ГРОБ. Там няма значение какво си говорил преди 10мин...

585

2

Stoyancho

18.04 2024 в 11:48

ДБ отдавна не са фактор

1017

1

IvoIvo

17.04 2024 в 15:34

Те могат да си искат всичко, което им душа иска, амаааа
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки