ПП-ДБ към ГЕРБ: Вие сте на ход, кажете как да продължим

Йорданка Веселинова 21 март 2024 в 13:40 4581 2

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

"Вие сте на ход" - с тези думи ръководството на ПП-ДБ се обърна към ГЕРБ-СДС в декларация, изпратена до медиите.

В нея малката коалиция настоява партията на Бойко Борисов да предложи конкретен план, с който да се излезе от политическата криза, както и че страната трябва да има редовно правителство, като става ясно, че за ПП-ДБ вратата към преговорите не е затворена:

"Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите", пишат лидерите на коалицията.

ПП-ДБ обаче очаква от ГЕРБ-СДС да предложи как може да се продължат разговорите по план, "адекватен на кризата", създадена след връщането на изпълнен мандат от Мария Габриел, за който лидерите на обединението твърдят, че не е съгласуван. 

Вчера съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев обяви, че първият мандат е изчерпан, а Мария Габриел не може да е премиер на страната. Той заяви, че трябва да се гледа към реализирането на втория мандат - нещо, което от месеци ГЕРБ-СДС определя като невъзможно. На свой ред в поредица от интервюта представителките на преговорния екип на ГЕРБ заявиха, че Василев повече не може да е финансов министър на страната. Така доскорошните некоалиционни партньори си поставиха тежки условия, които и по думите на Василев, и по думите на Деница Сачева по-скоро означават нови предсрочни избори (и двамата заявиха, че по-скоро не са оптимисти за реализирането на мандат - б.а.)

И вчера, и днес лидерът на ГЕРБ Борисов даде заявка, че може да дадат последна отсрочка за преговори с ПП-ДБ - до петък, когато ще решат какво да правят с проектокабинета. Засега нагласите в ГЕРБ са, ако не успеят да се споразумеят с ПП-ДБ, да изтеглят със заявление проектокабинета и така отново ще се завърти политическата рулетка с мандатите. Това стана ясно от думите на Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ-СДС, която тази сутрин пред Би Ти Ви обяви, че би препоръчала на Мария Габриел да оттегли кабинета, но крайното решение е нейно.

Към този час няма официална позиция от ГЕРБ.

Публикуваме пълната декларация на ПП-ДБ:

Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа:

1. Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;

2. Всички решения относно състава на Министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;

3. Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на Министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

2

jorj

21.03 2024 в 15:05

Простотии, ПП може да иска герб да се откаже от Борисов! Стига идиотизъм и ченгеджийски номера!

14469

1

случайно прочетох

21.03 2024 в 13:58

Браво!!! Чудесно!!! Никакви извинения към Марчето!!!
Номерата на ГЕРБ от селски вечеринки, не трябва да минават!
 
X

Да помогнем на украинските деца!