ПП-ДБ искат комисия за пътната карта и ''Турски поток''

Кристина Минчева 29 март 2024 в 10:19 1371 2

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

ПП-ДБ са внесли проект на решение за съставяне на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около изчезналата пътна карта за "Турски поток", която впоследствие беше намерена в имейлите на руски депутати, и всички факти и обстоятелства около изграждането на газопровода "Турски поток", обяви в кулоарите на парламента депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

На въпрос защо чак сега се настоява за тази комисия, той обясни, че темата е била обект на обсъждане по време на преговорите между тях и ГЕРБ-СДС за създаването на правителството. Според Сабрутев те отказвали въпросът да бъде разгледан от Народното събрание.

"Обществото трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде тази възможност на Русия. Българските граждани трябва да знаят защо бяха похарчени 3 млрд. лева за руска тръба, която ще превозва руски газ", заяви той.

Ивайло Мирчев заяви, че още на 6 март от ПП-ДБ са попитали енергийния министър дали показаната "Пътна карта“, която бе изкарана в последните седмици, е истинската. По думите му самото енергийно министерство не е убедено как изглежда тя.

"Имахме тръба, която идваше от Русия към България, нямаше никаква причина да бъде строен "Турски поток", тъй като ние освен че загубихме 3 млрд. от строителството, загубихме 2 млрд. от транзитните такси, които България щеше да получи от тази стара тръба, изградена по съветско време. Елементарни сметки показват, че минимум 30-40 години трябва да се възвърне инвестицията в "Турски поток", но по-важното е, че България обслужи геополитическия интерес на Путин, защото построявайки "Турски поток" дадохме повод на Путин да започне войната в Украйна", каза Мирчев.

Мартин Димитров каза, че депутатите от ПП-ДБ поискали копие от руската страна, но и оттам такова не било осигурено. 

"Това означава, че нещо крият, а в енергетиката ангажиментите са за милиарди. В процеса на преговорите ние предупредихме колегите от ГЕРБ независимо какво ще стане с преговорите, че ние ще искаме да има такава комисия. Ако трябва такава, ще има и в този парламент, и в бъдещия", допълниДимитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

kokoto

29.03 2024 в 12:05

както не трябва и да забравят кой гепа 3 милиарда от народа дето го е избрал

100

1

Балканец

29.03 2024 в 11:54

Предизборно популистите от ппдб се опитват да припечелят избиратели, но е твърде късно.

Имахте отговорност и поехте ангажимент, който най-безочливо игнорирахте.

Нито тиквата, нито свинята са ви виновни, вие сте негодни.

Когато имахте реална възможност за промени и действия, вие бездействахте, говорехте за компромиси, политическа грамотност, необходимост и т.н.

Хайде, обяснете пак за необходимостта от управление заедно с гербдпс.

Много добре знаете, че с или без комисия, турски поток е предаден на европейската прокуратура, което прави вашите действия популистки. Предаден от хората, които вие решихте да обявите за врагове, избирателите не трябва да забравят този факт.
 
X

Да помогнем на украинските деца!