Политиците не удържаха на думата си - избраха партийните сметки пред българите в чужбина

И омбудсманът Мая Манолова обмисля дали да сезира Конституционния съд заради Изборния кодекс

OFFNews 19 май 2016 в 13:46 4237 6

Омбудсманът Мая Манолова обмисля дали да подаде жалба в Конституционния съд във връзка с отхвърленото вето на президента Росен Плевнелиев върху текстове от Изборния кодекс.

"След като бъдат направени допълнителните промени в ИК ще преценя дали да подам конституционна жалба", е заявила Манолова пред журналисти в Прага, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Поведението на народното представителство е обидно за българските граждани, които живеят в чужбина. Политици от различни цветове се срещнаха в институцията на омбудсмана с представители на наши сънародници зад граница, съгласиха се с техните аргументи, поеха ангажимент да се съобразят с тях и в пленарната зала и не удържаха на думата си. А имаха възможност за избор - между правата на българите в чужбина и партийните сметки. И избраха партийните сметки”, обясни Манолова.

Аз съм омбудсман и съм избрала да защитавам правата на българските граждани. Ако промените, които ще бъдат направени в Изборния кодекс, ограничават правата на нашите сънародници, ще подам конституционна жалба, каза Манолова.

Според нея "бакалската сметка", която правят българските политици по отношение на заявленията и секциите е обидна.

„Изобщо тази бакалска сметка, при която не 100, а 60 заявления, не 50, а 35 секции, а може би и 40, защото толкова са в момента секциите в по-големите европейски държави, всичко това е обидно спрямо българските граждани, те наистина го възприемат изключително болезнено, те са възмутени и са гневни, защото не може такъв пазарлък, в който няма ясна мисъл и ясна цел”, коментира омбудсманът.

Тя уточни, че все още не подава жалба, защото сегашните текстове ще бъдат променени.

"Смятам, че в момента е прибързано да се подава конституционна жалба, защото предполагам, че текстовете ще бъдат променени", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11999

4

МаяБ

19.05 2016 в 16:16

Към #1: А не си ли се замислял, че живеещите в чужбина може да са възпрепятствани да гласуват? Не всеки може да отдели от времето и парите си и да пропътува няколкостотин километра, за да гласува. За разлика от (част от) сънародниците ни в Турция, в "другата чужбина" не се организират автобуси до урните... Ето защо и електронното гласуване е толкова важно.

12884

2

Nimart

19.05 2016 в 15:59

Пунта Мая!

11316

1

Алекс

19.05 2016 в 13:57

Тези наши сънародници, които уж изключително болезнено преживяват уж отнетите им избирателни права, къде бяха на всички предишни избори? Защо от два милиона, колкото се твърди, че са избирателите извън страната, гласуват по 120 000 души, от които половината от Турция - само за ДПС? Остаанлите 1 880 000 какво правят? Ако бяха гласували, може би сега щяха да са доволни от управляващите си. Но е лесно да те мързи да гласуваш, а после енергично да се оплакваш във Фейсбук. Освен това, само тези гнусари от Протестна мрежа май не разбраха, че в цяла Европа ще може да се отварят секции. Клетите либерални душици, обаче, не могат да се стърпят да си излеят смешният плач. Че дори в съдружие с Мая Манолова... Какви времена доживяхме :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки