Политици и граждани почетоха жертвите на комунизма, Радев за първи път с цветя на мемориала (галерия)

Ружа Райчева 01 февруари 2022 в 14:18 2224 0

Снимка Народно събрание

Президентът, председателят на парламента и политици отдадоха почит на жертвите на комунистическия режим пред параклиса и мемориалната стена до НДК.

На церемонията беше отслужен молебен в памет на жертвите на комунизма. След това бяха поднесени венци и цветя на мемориалната стена.

За пръв път Румен Радев отдаде почит пред паметника. За събитието съобщиха от прессекретариата на президентството,

Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че историята трябва да се помни, защото паметта на нашите предци е много важна и защото никога не бива да допускаме нещо подобно да се случи.

„На този ден - 1 февруари, в който почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в България, искам да кажа нещо от сърце. Винаги съм се чудил какво ли е било в ума, в сърцето и душата на проф. Александър Станишев, когато заедно със своите братя по съдба и приятели е отивал към окопите, изкопани от бомбардировките над София, и след това, когато е проверявал тяхната участ, очаквайки и своята. Какво ли е било в душите на всички осъдени, чудейки се на каква съдба оставят своите семейства“, каза Никола Минчев. Той отбеляза, че това е чул първо от дядо си, но се е замислил едва след като е създал семейство.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов, общественици и граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки